13.12.2009

artvin berta ( ortaköy) hakkında bilgiler

Berta Hakkında Bilgiler


Merkez Ortaköy'ün eski adı. Aynı zamanda eski nahiye merkezi Ortaköy'e bağlı köyleri( BağcılarOpiza), Pırnallı (Porta), Sakalar (Saltetri), Çimenli (Cimerk), HamamlıDolishana),Alabalık(Kaçhal) ) de içine alan bölgenin adıdır. Karçhal Dağı zirvesinin güney etekleri ve bunlar arasındaki derin vadiler ile kuzeydoğu-güneybatı istikametinde akan ve Çoruh Nehri'nin bir kolu olan Berta Deresi'nin vadisi arasındaki Dolishana(Hamamlı) köyü ile Porta(Pırnallı) köyü arasındaki bölge olarak tarif edebiliriz.] ( (

Etimoloji

Berta isminin kökeninin Prof. Bilge Umar, kitabında Ermenice kale anlamındaki "Pert" ten gelebileceğini iddia ediyorsa da, gürcüce yaşlı ve aynı zamanda keşiş anlamına gelen "beri" kelimesine -ta çoğul ekinin eklenmesi ile oluşan "yaşlılar, keşişler yeri" kelimesinden gelmiş olması daha mantıklı bir açıklamadır.
Bölgedeki altı köyün tamamında Türkiye türkçesi Ahıska Ağzı ile konuşulmaktadır. Kullanılan yöresel kelimelerde gürcüce kelimeler önemli bir yer tutarken, ermenice ve azeri türkçesinden geçmiş kelimeler de bulunur. Ayrıca bir çok kelime de eski anadolu türkçesindeki haliyle kullanılagelmektedir.

Eski cami
Enlarge
Eski cami
Berta 8. ve 9.yy lardan itibaren önemli Gürcü kültür merkezlerinden biriydi. Tarihi Klarceti
Bu manastırlardan Berta Manastırı,Opiza Manastırı,Daba Manastırı,Parehi Manastırı,Handzta Manastırı,Gunatlis Vani Manastırı,Midznazori Manastırı,Tskarostavi Manastırı,Cmerki Manastırı,Dolishana Manastırı Berta bölgesi sınırları içindedir.
1122 yılında Tiflis'in geri alınması ile önemini kaybeden bölgede manastırlar 15.yy a kadar faaliyetlerini sürdürmüşlerdir.
1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı(93 Harbi) sonucunda yapılan Berlin Antlaşması ile Rusya'ya savaş tazminatı olarak verilen bölge içinde kalan Berta'dan da önemli göçler olmuş, İstanbul,Şile'deki Üvezli, Kömürlük, Kervansaray, Bıçkıdere, Oruçoğlu, Ulupelit ve Darlık, Bursa'daki ArabayatağıSoğukpınar köyleri Berta'dan göç eden 93 göçmenleri tarafından kurulmuştur. 93 harbini takiben de Berta'dan bu köylere göçler sürmüş, kurtuluş savaşı sonrası bir miktar geri dönüş olsa da günümüzde de devam etmektedir.
ve
bölgesindedir. İslam ordularının Tiflis'i ele geçirip Kartli krallığını yıkması üzerine Bagratlı hanedanına mensup I.Aşot(780-826) Ardanuç kalesini imar edip kendisine başkent yapmış, burada hızla hakimiyetini güçlendirerek Bizans imparatorlarınca Ermeni ve gürcü beylerine verilen "sarayın bekçisi" anlamındaki "kuropalat" ünvanını alan ilk gürcü beyi olmuştur. Bölgedeki imar faaliyetlerini desteklemiş, Rahip Grigol Handzta(759-861) tarafından yapılan manastır inşaatlarına ve eski manastırların restorasyonuna destek vermiştir.Böylece felsefe ve teoloji merkezi haline dönüşen Tao-Klarceti bölgesi "Gürcistan'ın Sina'sı" diye ünlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yeni yorum

Artvin Dailymotion Video

>