12.12.2009

artvin camili(macahel)bölgesinin faunistik özellikleri

Artvin Camili Bölgesinin Faunistik Özellikleri ve Endemik Trichoptera (Insecta) Türleri

From Artvin Ansiklopedisi

Jump to: navigation, search
Trichoptera takımına dahil böcekler, tam başkalaşım geçiren böcekler arasında larva ve pupa dönemlerini akarsu ve göllerde ve ergin dönemlerini bulundukları suların kenarlarında geçiren ve bu nedenle “su kelebekleri” olarak da isimlendirilen hayvanlardır. Türlerinin çoğunluğu bulundukları yerden çok fazla uzaklaşmadıkları için bir bölgenin faunasının anlaşılmasında önemli bilgiler sağlar. Artvin vilayetinin Trichoptera faunası iyi bilinir. Bu bilgilerden, bölgenin çok önemli bir doğal alan olduğu ve bu nedenle de özenle korunması gerektiği sonucu çıkmaktadır.
Artvin ilinin Gürcistan’a komşu olan Camili (Macahel) bölgesinin faunası, tüm Türkiye faunası içinde çok özel bir yere sahiptir. Bölge, Doğu Karadeniz Dağları’ndan derin Çoruh vadisiyle ve Kafkasya’dan Rioni-Kura vadisi ile ayrılmış ve jeolojik dönemler boyunca Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki diğer yerlerden daha uzun süre izole kalmıştır. Karçhal Dağları’nın ormanları subtropik yağmur ormanı özelliğine sahiptir ve insan etkisinden önemli ölçüde korunmuştur. Dağların bu yapısı, içinde barındırdığı hayvan türlerine zengin ve değişik biyotoplar sunar.
Camili bölgesinin değinilen özellikleri, sahip olduğu faunanın zenginliğini ve özgünlüğünü sağlamıştır. Bölge faunası, Kafkasya faunasının bir uzantısından ibaret olmayıp kendi endemik ve relikt türlerine sahiptir. Endemik türlerin yakın akrabaları, komşu Rize ve Trabzon vilayetleri, Kafkasya, Türkistan, Pakistan, Avrupa ve hatta Sibirya’da bulunurlar.
Camili’de bulunan türlerin faunistik analizi, bölgenin bir endemism merkezi olduğunu ortaya koyar. Bu küçük bölge, jeolojik dönemlerde hayvan türleri için önemli bir sığınma alanıydı, bugün de öyledir. Artvin vilayetinde, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunan 35 endemik Trichoptera türünün 18’i, yani endemik türlerin % 51’i bulunur. Dağılımları sadece Kafkasya ve Doğu Karadeniz Bölgesi ile sınırlı olan ve Kafkasya endemikleri olarak bilinen türler burada 18 türle temsil edilirler. Komşu Rize vilayeti ile karşılaştırıldığında endemiklik oranlarında belirgin bir azalma görülür: Rize vilayetinde 14 endemik tür ve 13 Kafkasya endemik türü vardır. Bir örnek vermek gerekirse, Rhyacophilidae familyası Rize vilayetinde 1 cins ve 8 türle temsil edilirken, Artvin vilayetinde 2 cins ve 13 türle temsil edilir.
Bölgenin uzun süren izolasyonunun ve endemism merkezi oluşunun bir başka kanıtı da, Kafkasya’da ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin diğer yerlerinde bulunabilen türlerin bölgede bulunmayışları, buna karşılık, bu türlerin en yakın akrabalarının bölgede endemik türler olarak bulunuşlarıdır. Örneğin, Ernodes saltans türü Kafkasya, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin diğer vilayetleri, Doğu Anadolu Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, İran ve Lübnan’da bulunurken, bu türün en yakın akrabası olan Ernodes macahelensis sadece Karçhal Dağları’nda yaşar. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Yukarıda değinildiği gibi, Artvin vilayetinde 18 endemik Trichoptera türü bulunur. Bu türlerden sadece Artvin Camili’de yaşayanlar aşağıda liste halinde verilmiştir.
Kelgena macahelensis Sipahiler, 1999
Enlarge
Kelgena macahelensis Sipahiler, 1999
Tür adı (Trichoptera) Bulunduğu yerler
Rhyacophila borcka Sipahiler, 1996: Gorgit Yayla yolu, Uğurköy, Lodivake
Rhyacophila gorgitensis Sipahiler, 1997: Gorgit Yaylası
Synagapetus gorgitensis Sipahiler, 1996: Gorgit Yaylası, Çikunet Yaylası, Lekoban, Yıldız Gölü çevresi, Lodivake.
Stactobia cermikensis Sipahiler, 1998: Çermik Mahallesi Lekoban yolu.
Stactobia lekoban Sipahiler, 1998: Çermik Mahallesi Lekoban yolu.
Wormaldia dizkiran Sipahiler, 2001: Lodivake.
Apataniana borcka Sipahiler, 1996: Gorgit Yaylası Yıldız Gölü yolu.
Kelgena macahelensis Sipahiler, 1999: Lodivake, Sakatirele Deresi, Düzenli Köyü, Gohinav Deresi, Uğurköy Mereta yayla yolu.
Rizeiella camiliensis Sipahiler, 1999: Mereta Yaylası, Lekoban Yaylası.
Ernodes macahelensis Sipahiler, 1997: Lodivake Efeler Köyü yolu, Uğurköy Didrele, Mereta yolu.
Bibl:Sipahiler, F. 2006. Zoogeographical characteristics of the Trichoptera fauna of Turkey. -1st Conference on Faunistics and Zoogeography of Trichoptera in Europe, Ferrantia, Luxembourg, (Baskıda)
Prof. Dr. FÜSUN SİPAHİLER kaynak  www.artvinansiklopedisi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yeni yorum

Artvin Dailymotion Video

>