12.12.2009

artvin çoruh nehrinin balık çeşitleri ve özellikleri

Çoruh Nehri'nin Balıkları

From Artvin Ansiklopedisi

Jump to: navigation, search
Çoruh Nehri, kaynağını 3.000 m. yükseklikteki dağlardan alır. Kaynaktan Gürcistan sınırları içerisindeki Batum’da denize döküldüğü yere kadar olan uzunluğu 376 km.’dir. Bunun yaklaşık 350 km.’lik bölümü Türkiye sınırları içerisindedir. 3.000 m.’lik yükseklikten deniz seviyesine düşünceye kadar 376 km.’lik bir mesafe katetmesi Çoruh Nehri’nin ne kadar hızlı aktığının bir ifadesidir. Bu özelliği nedeniyle özellikle yağışlı mevsimlerde bulanık akar. Gerek çok hızlı ve gerekse belli dönemlerde bulanık olması nedeniyle sahip olduğu balık tür sayısı oldukça sınırlıdır. İnşa edilecek barajlarda yapılacak yapay balıkçılık bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır. Çoruh Nehri ve kollarında toplam 12 tür ve alttür yaşar.
Leuciscus cephalus orientalis
Enlarge
Leuciscus cephalus orientalis
Tatlısu Kefali (Leuciscus cephalus orientalis): Çoruh Nehri’nin her tarafında bulunur. Boyları 45 cm. kadar olabilmektedir. Pulları büyük, etleri kılçıklıdır. Ancak spor amacıyla avlanmaktadır.
Chondrostoma colchicum
Enlarge
Chondrostoma colchicum
Karaburun (Chondrostoma colchicum): Çoruh Nehri’nin hızlı akan kısımlarında yaygındır. Boyları 30 cm. kadar olabilmektedir. Etleri kılçıklıdır.
İki Bıyıklı Siraz Balığı (Capoeta capoeta sieboldi): Çoruh Nehri’nin durgun akan kısımlarında yaşar. Boyları 45 cm. kadar olabilmektedir. Pulları küçük, etleri kılçıklıdır. Ağızın her bir yanında bir bıyık uzantısı vardır.
Dört Bıyıklı Siraz Balığı (Capoeta tinca): Çoruh Nehri’nin durgun akan kısımlarında yaşar. Boyları 35 cm. kadar olabilmektedir. Pulları küçük, etleri kılçıklıdır. Ağızın her bir yanında iki bıyık uzantısı vardır.
Bıyıklı Balık = Sarı Balık (Barbus tauricus escherichi): Çoruh Nehri’nin hızlı akan kısımlarında yaşar. Boyları 30 cm. kadar olabilmektedir. Eti nispeten lezzetlidir, yumurtası zehirli olduğu için yenmez.
Barbus capito capito(yer. Bıyıklı Sazan Balığı)
Enlarge
Barbus capito capito
(yer. Bıyıklı Sazan Balığı)
Kalın Dudaklı Bıyıklı Balık (Barbus capito capito): Çoruh Nehri’nin hızlı akan kollarında yaşar. Boyları 40 cm. kadar olabilmektedir. Etleri nispeten lezzetlidir. Yumurtaları zehirli olduğu için yenmez.
Chalcalburnus chalcoides
Enlarge
Chalcalburnus chalcoides
Tatlısu Kolyozu (Chalcalburnus chalcoides): Çoruh Nehri’nin hızlı akan kısımlarında yaşar. Boyları 15 cm. kadar olabilmektedir. Etleri kılçıklı olmasına karşın nispeten lezzetlidir.
Noktalı İnci Balığı (Alburnoides bipunctatus): Çoruh Nehri’nin sığ ve durgun akan kısımlarında yaşar. Boyları 10 cm. kadardır. Ekonomik değeri yoktur, eti yenmez.
Çöpçü Balığı (Orthrias sp.): Çoruh Nehri’nin tabanı çakıllı olan kıyı kısımlarında yaşar. Boyları 8 cm. kadar olabilmektedir. Başın her bir yanında üçer tane olmak üzere toplam altı bıyıkları vardır. Etleri yenmez.
Dağ Alası (Salmo trutta macrostigma): Çoruh Nehri’ne dökülen Barhal Çayı, Doruk Suyu (İspir Deresi), Çifteköprü Suyu ve Tortumkale Suyu gibi hızlı akan ve oksijeni bol olan akarsularda yaşar. Boyları 50 cm. kadar olabilmektedir. Üzerinde kırmızı lekeler bulunur. Eti çok lezzetlidir. Yoğun avlanma nedeniyle soyu yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Deniz Alası (Salmo trutta labrax): Karadeniz’de yaşamakta ve üreme döneminde Çoruh Nehri’e girmektedir. Boyları 1 m. kadar olabilmektedir. Üzerlerinde kırmızı ve siyah benekler bulunur. Eti çok lezzetlidir. Yoğun avlanma nedeniyle soyu yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynhus mykiss): Yapay balık üretiminde kullanılan bu tür, üretim tesislerinden kaçarak derelere de geçmiştir. Özellikle doğal alabalık türlerinin bulunduğu derelere geçmesi nedeniyle onların soylarını tehlikeye sokacaktır.
Prof. Dr. MUSTAFA KURU     kaynak www.artvinansiklopedisi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yeni yorum

Artvin Dailymotion Video

>