12.12.2009

ARTVİN SINIRLARI İÇERİSİNDE YER ALAN ÖNEMLİ KUŞ ALANLARI

ARTVİN SINIRLARI İÇERİSİNDE YER ALAN ÖNEMLİ KUŞ ALANLARI
Önemli Kuş Alanları (ÖKA), kuşların korunması için uluslararası düzeyde önem taşıyan ekosistemlerdir.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde iki tane ÖKA bulunmaktadır. Bölgede bulunan iki önemli kuş alanından biri Artvin’i de kapsamaktadır. İki ÖKA’dan ilki Artvin’in de içinde yer aldığı Doğu Karadeniz Dağları ÖKA (Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Erzurum ve Artvin), ikincisi ise Akkuş Adası’dır. Doğu Karadeniz Bölgesi Önemli Kuş Alanı, yırtıcı kuşların göç ederken geçtikleri boğazları (sıradağları geçmek için kullandıkları Çoruh Vadisi ve diğer vadiler) ve üç büyük sıradağı (Soğanlı, Kaçkar ve Karçal Dağları) kapsar.
Bu alanlar, geniş ormanlar ve alpin habitatları (Avrasya yüksek dağ habitatını temsil eden örnekler) açısından önem taşımaktadır. ÖKA’nın içerisinde iki tane Milli Park bulunmaktadır. Bunlar Hatila Vadisi Milli Parkı ve Kaçkar Dağları Milli Parkı’dır (1994 yılında MP ilan edildiler).
Artvin’de bulunan diğer önemli alanlar, Çamburnu Tabiatı Koruma Alanı, Çoruh Vadisi Yaban Hayatı Rezerv Alanı (8.700 ha, 1971) ve Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde bulunan Kaçkar Yaban Hayatı Rezerv Alanı’dır (4.143 ha, 1973). Dünya Bankası, Mart 1998’den itibaren Türkiye’nin dört ayrı biyo-coğrafik kuşağında yürütülen Entegre Doğal Kaynak Yönetimi Projesi’ni finanse etmektedir. Bu proje, Global Çevre Programı’nın (Global Enviroment Facility) Türkiye’de yürüttüğü ikinci projedir. Proje alanlarından bir tanesi, Karçal Dağları’nda yer alan Camili Orman Alanı yakınlarındadır. Alanda, Doğu Karadeniz Dağları’nın yüksek alpin çayırları ile kaplı karışık ormanlar bulunmaktadır (27.000 ha, 400-3.500 m yükseklik). Orman alanı, Gürcistan sınırına komşudur ve turizm gelişimi de ekosisteme zarar verebilir. Proje alanındaki yol yapımı çalışmalarında yol altı yamaçlarda büyük tahriplere neden olunmuştur.

kaynak www.artvinansiklopedisi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yeni yorum

Artvin Dailymotion Video

>