19.05.2011

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 92’nci Yıldönümü Artvin'de Törenlerle Kutlandı

19 Mayıs Atatürk'ü Anma  Gençlik ve Spor Bayramı’nın 92’nci Yıldönümü Artvin'de Törenlerle Kutlandı19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nın 92’nci yıldönümü, Artvin'de törenlerle kutlandı.
Valilik Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan törenlere, Vali Mustafa Yemlihalıoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Mehmet Nasif, Belediye Başkanı Emin Özgün, Cumhuriyet Başsavcısı Cafer Güven Kara, Adli Yargı ve Adalet Komisyonu Başkanı Suat Sonay, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Artvin Vali Yardımcıları Osman Altın ve Ahmet Karakaya, İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Tören, Vali Yemlihalıoğlu, Jandarma Albay Nasif ve Belediye Başkanı Özgün’ün öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutlamalarıyla devam etti.

İl Milli Eğitim Müdürü Hamza Köşker, törende yaptığı konuşmada, 19 Mayıs'ın Türk milletinin yeniden ayağa kalkışının tarihi olduğunu belirterek, şunları söyledi: ”Bugün ülkemizin her köşesinde büyük coşku, heyecan ve mutlulukla kutlanan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutlamanın onur ve sevincini yaşıyoruz. 20 Haziran 1938 tarih ve 3466 sayılı kanunla Atatürk'ün Samsun'a çıktığı gün Milli Bayram olarak kabul edilmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk adlı eserinde Samsun'a çıktığında memleketin durumu şöyle anlatıyor: "1919 yılı Mayısının 19’uncu günü Samsun'a çıktım. Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu topluluk, genel savaşta yenilmiş, Osmanlı ordusu her yanda zedelenmiş, koşulları ağır bir ateşkes anlaşması imzalanmış. Büyük savaşın uzun yılları boyunca, ulus yorgun ve yoksul bir durumda. Ulusu ve yurdu genel savaşa sürükleyenler, kendi başlarının kaygısına düşerek, yurttan kaçmışlar... Ordunun elinden silahları ve cephanesi alınmış ve alınmakta... İtilaf devletleri, ateşkes anlaşması hükümlerine uymayı gerekli görmüyorlar. Birer uydurma nedenle, İtilaf donanmaları ve askerleri İstanbul'da. Adana iline Fransızlar; Urfa, Maraş, Antep'e İngilizler girmişler. Antalya ile Konya'da İtalyan birlikleri, Merzifon'la Samsun'da İngiliz askerleri bulunuyor. Her yanda yabancı devletlerin subay ve memurları ve özel adamları çalışmakta. 15 Mayıs 1919'da İtilaf devletlerinin uygun bulmasıyla Yunan ordusu İzmir'e çıkarılıyor. Diğer unsurlar gizli ve açık kendi arzu ve isteklerinin gerçekleşmesi için devletin, bir an önce çökmesine çalışıyorlar.

Bu şartlarda kurtuluşun yolu büyük fedakârlıklarla topyekûn düşmana karşı onurlu varoluş savaşı vererek geldikleri gibi unutmayacakları savaş yenilgisini alarak gitmeleri olacaktır. ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ parolası Türk Milleti’nin zafer ve bağımsızlık inancıdır. Bağımsızlık savaşı, 30 Ağustos 1922'de sona erdi. Vatan gerçek sahiplerine kaldı. 29 Ekim 1923'tc Türkiye Cumhuriyeti ilan edildi. 19 Mayıs; Emperyalizme baş kaldırıştır. Türk Milletinin yeniden silkinişi ve ayağa kalkışıdır. 19 Mayıs; Türk bağımsızlık hareketinin hürriyet ve istiklal bayrağıdır. Dünyadaki tüm ezilmiş ve sömürülmüş ulusların bir kurtuluş simgesidir.

Atatürk için gençlik; gelişim çağının belli bir dönemini ifade etmekle birlikle doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli kimseyi ifade etmektedir. Atatürk'e layık olmanın yolu O'nun ilke ve inkılâplarını anlamakla olur. Birinci ve asıl göreviniz Türk bağımsızlığını ve cumhuriyetini bütün olumsuz şartlara rağmen sonsuza dek savunmak ve korumaktır.

"Gençler! Cesaretimizi artıran ve sürdüren sizsiniz. Siz almakta olduğunuz terbiye ve irfanla, insanlık meziyetinin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. ‘Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir’. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, saygılarımı sunarım” dedi.

Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi, Gençliğin Ata’ya Cevabı, Gençlik Marşı ile kompozisyon ve şiirler okundu.
Törende, Artvin Anadolu Lisesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi büyük beğeni topladı. Gençlik Haftası dolayısıyla düzenlenen spor müsabakalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından tören resmi geçitle sona erdi.
artvin.gov

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yeni yorum

Artvin Dailymotion Video

>