8.03.2011

Artvin Tanıtım Günlerinde “Artvin’de Turizm” Konulu Panel Düzenlendi

Artvin Tanıtım Günlerinde “Artvin’de Turizm” Konulu Panel DüzenlendiAnkara'da “Çoruh Başkente Akacak” sloganıyla Artvin Valiliği ile Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nce bu yıl ilki düzenlenen Artvin Tanıtım Günlerinde “Artvin’de Turizm” konulu panel düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelin oturum başkanlığını, Ankara Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği Eski Başkanı Süleyman Karadeniz yaptı.


Panelde, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu ile Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün konuşma yaptı.

Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, panelde yaptığı konuşmasında Artvin’in turizm ve eğitimden başka bir çıkış noktası olmadığını söyledi.

Artvin Tanıtım Günlerinde “Artvin’de Turizm” Konulu Panel Düzenlendi Artvin’in çok değerli doğal güzellikleri içinde barındıran turizm potansiyeline sahip bir kent olduğunu belirten Vali Yemlihalıoğlu, şunları söyledi: ”Artvin aynı günde 4 iklimi yaşadığımız küçük bir ilimiz. Bu konuda Artvin bağrında barındırdığı değerler açısından çok şanslı. Turizm açısından bunu değerlendirmemiz lazım. Turizmde ulaşım, turizmin en önemli ayaklarından biridir. Konaklama da aynı şekilde. Artvin’de ulaşımda oldukça mesafe aldık. Konaklamada ilçelerimizde pansiyondur, ufak çaplı butik otellerimiz var. Ancak, Artvin merkezde Kafkasör bölgesini kaldıracak, o güzelim doğayı insanlarımıza tanıtacak, Mersivan bölgesindeki Atabarı Kayak Merkezi’ne hizmet edecek, şehrimize hizmet edecek ve şehir odaklı turizm alt yapısını kurarak bir cep safari, günlük tur gezilerini organize edeceğimiz bir konaklama tesisimiz yok. Ama buna ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bir sonuç alacağız. Bazı özel firmalarla görüşmelerimiz ilerledi. Bugün olmazsa yarın muhakkak suretle olacak. Önemli olan güzelliğin Artvin’de olmuş olması. Ulaşımda da belki bir çok hemşerimiz ve vatandaşımız Türk Hava Yollarının İstanbul’dan Batum’a yurt içi uçuşlar yaptığını bilmiyor.
Artvin Tanıtım Günlerinde “Artvin’de Turizm” Konulu Panel Düzenlendi
Biz o konuda çalıştık ve ilgili bakanlarımızla konuştuk. Sayın Başbakanımızla da konuştuk. Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti’nin de temennisi ve arzusu bu. Çok kısa bir sürede Ankara-Batum yine yurt içi hattı olarak Türkiye hava yolları uçuş seferleri başlatacak. Bu Artvin’e çok büyük bir katkı sağlayacak. Çünkü doğa turizminde Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) son altı aydır başkanlığını yaptığımız için biz orada da bölgesel olarak turizmi odak merkezi seçtik. Çok geniş analizler yaptık ve turizm alt yapısı ile ilgili özel sektör için proje çağrılarına çıktık. Uzman arkadaşlarımız araştırma yaptılar ve Artvin’in doğa turizmi için biçilmiş kaftan olduğunu söylediler. Doğa turizmine gelen insan, kitle turizmine katılıp bir hafta içinde harcadığı parayı bir günde doğa turizmine harcıyor. Doğa turizminin niteliği biraz daha yüksek ve biraz daha maddi durumu iyi olan insanların tercih ettiği bir turizm.
Artvin Tanıtım Günlerinde “Artvin’de Turizm” Konulu Panel Düzenlendi
Yusufeli’deki raftingden, kanodan, Kaçkar Dağlarının uzantısından heliksi turizmine, terekingden, bir çok kilise ziyaretinden, Ardanuç’a indiğimizde Cehennem Deresi Kanyonu belki dünyanın sayılı kanyonları arasında yer alıyor. Ardanuç kalesi ve doğası bir başka güzelliği barındırıyor. Şavşat ilçemize geçtiğimizde Şavşat Karagöl ve Sahara bölgemizin doğal güzellikleri gören insanları büyülüyor. Borçka ilçemizdeki Camili Havzası ile Borçka Karagölümüz. Murgul ilçemizde karagölümüz, Hopa ve Arhavi ilçemizin güzellikleri insanları adeta kendine hayran bırakıyor. Yani ilimizin her bölgesinin sayamayacağımız kadar güzelliği var. Bunun dışında Türkiye’deki kelebek zenginliğinin % 65’i Artvin ilinde bulunuyor. 230 civarında kelebek çeşitliliği var. Avrupalı kelebek gözlemciliğine milyar dolarlar harcıyormuş. Artvin olarak bu zenginliğimizden faydalanabiliriz. Aynı şekilde Kafkaslardan gelen yırtıcı kuşların göç yolu Hopa üzerinden geçiyor. İnsan bu kuşları buralarda çıplak gözle görüyor. Yine Avrupalı buna milyar dolarlar harcıyormuş. Yine buna benzer artıracağımız Atabarı Kayak Merkezi’nde çalışmalarımız var. Telesiyej işi ihaleye çıktığı halde bitmedi. Kısa sürede bu işi bitireceğiz. Ayrıca burada başka projelerimiz var. Kayak merkezinin turizm alanı olarak ilan edilmesinde son aşamaya gelindi. Turizm alanı ilan edilmesiyle birlikte buralarda konaklama tesislerini yapma imkânımız olacak.
Artvin Tanıtım Günlerinde “Artvin’de Turizm” Konulu Panel Düzenlendi
Turizmden ve eğitimden başka doğduğunuz yerin çıkışı yok. Turizmde hep beraber bir yola girmemiz lazım Sokaktaki çocuğumuz, yaşlı bir teyzemiz, amcamız turizme inanmazsa biz bunu zor yaparız. Sadece Valilik ve Belediyenin desteğiyle turizm olmaz. Hep birlikte bir gönül bağını oluşturup inanmamız lazım. Bugün Artvin’de işsizlik 5.5’lerde ama yarın için barajlarımızın bir çoğu bitecek. Deriner Barajı bu yılın sonlarında su tutacak ve yaklaşık 900 insanımız işsiz kalacak. İşte bu insanlarımıza yeni bir iş kapısı lazım ve turizm olgusu Artvin için biçilmiş bir kaftan. Bizim, Doğu Karadeniz deki vilayetler olarak yayla turizminde çalışmalarımız var. Bu vilayetler içersinde en şanslı il, içinde barındırdığı doğal güzellikleriyle Artvin’dir. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy ile yaklaşık 80 turizm acentesini geçen yıl ilimize davet ederek bir hafta boyunca ilimizin güzelliklerini gezdirdik. Sayın Başaran Ulusoy gezi sonrasında düzenlediğimiz turizm sempozyumunda yaptığı konuşmasında “Artvin’i gördükten sonra Borçka Karagölü gördükten sonra benim memleketimdeki Uzungöl’ün çok büyük bir manası olmadığını çok rahatlıkla söylüyorum “ diye ifade etti.
Artvin Tanıtım Günlerinde “Artvin’de Turizm” Konulu Panel Düzenlendi
Batum hava limanının ortak kullanıma açılmış olmasının Türkiye ve Gürcistan turizmi açısından çok önemli olduğunu da ifade eden Vali Yemlihalıoğlu," Acara Özerk Cumhuriyeti ile çok sıcak ilişkilerimizin olması özellikle ilimize fayda sağlıyor. Geçtiğimiz günlerde Sayın Dışişleri Bakanımız açıkladı. İlimize gelen turist kafileleri Batum’u görmek istiyor, aynı şekilde Batum’a gelenler de Artvin’i görmek istiyor. Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Levan Varshalomidze’nin pasaport yerine kimlik kartıyla karşılıklı geçişler sağlanması yönünde talepleri vardı. Dışişleri bakanlığımız bu konuda çalışıyor. İnşallah kısa sürede kimlik kartlarıyla her iki ülke vatandaşları karşılıklı geçiş yapabilecek. Camili bölgemiz bizim için çok önemli ve Muratlı köyünde bir sınır kapsısı açılması gündemimizdedir. İlgili bakanlıklarla yazışmalarımız oldu. Ben, olumlu sonuç alacağımızı ümit ediyorum. Camili bölgemizde bir sınır geçiş noktası açarak turizme katkı sağlayacağız” dedi.
Artvin Tanıtım Günlerinde “Artvin’de Turizm” Konulu Panel Düzenlendi
Panel, katılımcılar tarafından panelistlere sorulan soruların yanıtlanmasıyla sona erdi.

Panele, CHP Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu, CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, DSİ 26. Bölge Müdürü Sezai Sucu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Çetin Demirkaya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, Arhavi Kaymakamı Bülent Bayraktar, Murgul Belediye Başkanı Mehmet Yıldırım, Meydancık Belediye Başkanı Nihat Acar, Kılıçkaya Belediye Başkanı Erdoğan Gazihan, Ankara Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Gürbüz Akyüz ile çok sayıda vatandaş katıldı.

artvin.gov.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yeni yorum

Artvin Dailymotion Video

>