29.01.2011

Artvin Toptepe (Atatepe)'de Atatürk Heykeli'nin Yapımına Başlandı

Artvin Toptepe (Atatepe)'de Atatürk Heykeli'nin Yapımına BaşlandıArtvin Toptepe (Atatepe)'de Atatürk Heykeli'nin Yapımına BaşlandıArtvinli hayırsever Kahvecioğlu Vakfı Başkanı Avukat Sıtkı Kahvecioğlu tarafından Artvin Toptepe (Atatepe)'de yapılacak olan dünyanın sayılı büyük heykellerinden biri olacak olan Atatürk Heykeli'nin yapımına başlandı.
Artvin Devlet Hastanesi Ek Binasının temel atma törenine katılan Kahvecioğlu yapımına başlanan Atatürk heykelinin çalışmalarını görmek için Atatepe’ye geldi. Ziyaretinde 08 Haber gazetesini de davet eden ve bilgi veren Kahvecioğlu, heykel yapım çalışmalarının başlaması ile duyduğu memnuniyet ve heyecanını anlattı. Çok mutlu olduğunu özellikle vurgulayan Kahvecioğlu, 2003 yılından bugüne kadar geçen süreçte ancak heykel yapımına başlanabildiğini söyledi. Hayırsever, Artvin sevdalısı ve Atatürk hayranı Kahvecioğlu Vakfı’nın kurucusu ve Başkanı

Avukat Sıtkı Kahvecioğlu şunları söyledi;


Artvin Toptepe (Atatepe)'de Atatürk Heykeli'nin Yapımına Başlandı


ARTIK ATATEPE’DE ATATÜRK HEYKELİ YÜKSELİYOR


“Atatepe projesinin bu safhaya gelmesi beni çok mutlu etti. Gerçekten çok büyük uğraşlar verdim. Burada yapılan çalışmaları yerinde görmek için bugün buraya geldim. İstanbul’a gideceğim. Belki bir iki ay gelemem. Atatürk heykelinin çalışması başladı. Artvin’de öyle bir eser olacak ki; burasının adını dünya öğrenecek. Artvin dendiğinde bütün dünya Atatürk’ün devasa, muhteşem heykelini görmek için buraya gelecek. Ben o günleri artık görüyorum. O günler hayalden gerçeğe dönmek üzere. Heykelin ayak kısmından yapımına başlandı. Heykelin etrafını saracağımız bakır levhalarımız geldi.

Yine heykelin içine konacak olan özel, bilgisayarla çizilmiş, en ince detayına kadar hesaplanmış, kesimi ona göre yapılmış iç aksamlar da gelmeye başlandı. Şimdi biz bu projenin rakamlarla anlatımını yapıyorduk. Eserin yapımı başlandığında ne kadar büyük bir eserin Artvin’de yükseldiğine şahit oluyoruz. Benim en büyük hayallerim burada gerçeğe dönüyor. Bu heykel hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Daha önce tanıtım amaçlı bir program yapmış, orada bilgiler vermiştik. Hatırlatma babında kısaca neler yapıldığını anlatmak istiyorum.
Bu heykelin daha da anlamlı olması için Atatürk’ün başöğretmen unvanını aldığı gün olan 24 Kasım’da Atatürk heykeli çalışmamızı başlattık.
Biliyorsunuz 24 Kasım’ın Millet Mekteplerinin açılışı ve Mustafa Kemal Atatürk’e “Başöğretmen” unvanının verildiği gündür. Ben heykelin yapılmasına 24 Kasım 2010 tarihinde başlamasını arzu ettim.

BURASI GÖRSEL OLARAK ARTVİN’İN EN MÜKEMMEL TEPESİDİR

“Bu tepe şehri gören görselliği ve konumu itibarıyla Artvin’in en kıymetli tepelerinden bir tanesidir. Çünkü çok özel bir manzarası var. Burada yaklaşık 3 senedir bu proje aktif olarak devam ediyor.
Projemizin ön tarafına bir heykel altında da bir kaide var. Bu kaide 500 metrekare taban alanına oturmaktadır. Altında restoranı, mutfağı, kafeterya, tuvaletler var. Üst katında panaromaya açık on altıgen bir bina var. On altıgen binamızın iç kısmında iki tane kolon; bunlar heykelimizin ayaklarının oturacağı kolonlar. Yaklaşık 400 tonluk bir ağırlık söz konusu. Onun üstünde 50 tonluk, heykelin çelik yapı ağırlığı var. Yaklaşık 10 tonda bakır kaplanacağını düşünürsek heykelin ağırlığı 60 ton civarında olacak.

400 tonu da 60 tonun üzerine koyarsak çok ciddi bir maliyet çıkarmakla birlikte ortaya mükemmel ve hoş bir proje çıkacağını düşünüyorum. Bunun yanında şu an gördüğünüz 60 metre yüksekliğinde bir bayrak direği geçtiğimiz sene dikilmişti. Burada bayrağımız dalgalanmaya devam ediyor.
Dediğim gibi burada yapılan bütün projeler bittiğinde Artvin’in yüzü değişecek. Artvin Valisi Sayın Mustafa Yemlihalıoğlu heykelin 19 Mayıs’a kadar yetiştirilmesi durumunda açılış için Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ü davet edeceğini tanıtım davetimizdeki görüşmemizde ilettiler. Biz de bunu o tarihe kadar yetiştirmek için gayret göstereceğiz.

JUMBER JİKİA; “HEYKELİ MAYIS’A YETİŞTİRECEĞİZ”
“Atatepe Projesi”nin ana unsuru Atatürk Heykeli’ni yapan heykeltıraş, Tiflis Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Jumber Jikia, Heykel yapım çalışmalarını yerinde görmek için gelen Kahvecioğlu’na bilgi verdi. Yrd. Doç Dr. Jumber Jikia şunları aktardı;
“24 Kasım 2010 gününden sonra çalışmalara başladık. Biliyorsunuz bu heykel dünyanın sayılı birkaç tane olan heykellerinden birisi oluyor. Dolayısıyla itina ile milimetrik hesaplarla çalışılıyor. Ben bundan önce 20 metrelik bir heykeli yapmış, teslim etmiştim. Ama şu an yaptığım heykel dünyanın en ünlü isimlerinden birisi olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Atatürk’ün heykeli. Bu benim için çok önemli. Bu eseri bütün dünya konuşacak, bilecek. Benimde hayatım boyunca gurur duyacağım en önemli sanat eserim olacak. Şu an da ayaklarını yapmaya başladık. Heykelin ayak kısmı 4 metredir. Mayıs ayı ortalarına kadar heykelin yapımını bitirmeyi planlıyoruz. Bunu başarabilmek için de yoğun olarak çalışmalarımız devam ediyor. Hayırsever Av. Sıtkı Kahvecioğlu’nun isteği doğrultusunda o tarihe yetiştirmek için elimizden gelen tüm gayretlerimizi göstereceğiz.

BU BÜYÜKLÜKTE BİR PROJENİN TÜRKİYE’DE ÖRNEĞİ YOK!

24 Kasım 2010 tarihinde Atatepe’de yapılan tanıtım programında Atattepe Avcılık ve Atıcılık Spor Kompleksi projesi hakkında detaylı bilgiler veren Mimar Suat çelik şu bilgileri paylaşmıştı;
Artvin Toptepe (Atatepe)'de Atatürk Heykeli'nin Yapımına Başlandı
Bu tepe, Orman Bölge Müdürlüğüne ait Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne tahsisli bir arazidir. Vakfımızda bu araziyi sponsorluk aracılığıyla Artvin’e kazandırıyor. Bu büyüklükte bir projenin şu anda Türkiye’de bir örneği yok. Uluslararası müsabaka ve yarışma yapılacak bir tesis şu an Türkiye’de yok. Bu tesisten sonra sadece Trabzon’da buna benzer bir tesis başlayacak diye biliyorum. Bu Artvin’de spor turizmi için çok önemli bir adımdır.

KARADENİZ’İN EN ÖNEMLİ POLİGON ALANI OLACAK

Projemiz beş kattan oluşuyor. Şu anda üç katını yapıldı. Bunlar poligon katlarıdır. En alt katı poligon olarak kullanılacak. Orta katta da kapalı poligonumuz var. Burası havalı tabanca müsabakaları için uygun bir yerdir. Onun üstünde ofis katlarımız var. Onun üzerinde de iki katımız daha var. En üst katları da misafirhane olarak kullanacağız.

PROJENİN MALİYETİ 4 MİLYON TL

Projemizin maliyet kısmına gelirsek; projenin tamamı tesisi çepeçevre saran duvarlarla birlikte 4 milyon liraya mal oluyor. Proje tamamlandığında maliyet değişebilir. 2011 yılı içinde projemizi tamamlamayı düşünüyoruz. Şu an elimizde bulunan model, Gürcistan Tiflis’te aylarca üzerinde çalıştığımız modeldir.” diyerek konuklarını bilgilendirmişti.

1 yorum:

  1. Sıtkı Kahvecioğlu Vakfı tarafından finanse edilen Türkiye’nin En Büyük Atatürk Heykeli'nin çelik konstrüksiyony , KARMA METAL İMALAT TOPLULUĞU tarafından MAKİNA MÜHENDİSİ SEDAT IŞIK ‘ın tasarımıyla yapılmıştır.

    detaylı bilgi için ………. http://www.karmametal.net/?&Bid=706677

    YanıtlaSil

yeni yorum

Artvin Dailymotion Video

>