13.11.2009

Berta hakkında bilgiler,,

Türkiye'de kırsal nüfusun yaşadığı yerleşme birimlerinden kırk bine yakını köy kanununun uygulandığı ve köy olarak tarif edilen yerleşme yerleridir. Geriye kalanı 26,000 yerleşim birimi ise, idari yönden köylere bağlı çiftlik, mahalle, oba, mezra, iskele ve istasyon gibi çok az haneli yerleşim yerleridir. Küçük yerleşim yerleri büyüyünce, köy kanunu uygulanmasına girildiğinden, köy adetleri değişmektedir.
Köy kanununa göre, yabancı uyruklu olanlar köyde mülk edinemezler ve İçişleri Bakanlığı'nın izni olmadan orada yerleşip oturamazlar.
Tarihi
Köyün en eski tarihi eserler M.S. 6 ve 7 yüzyıllarda Arap Fetihleri'nden kaçıp Ardanuç'u başkent edinen Gürcü Bagratlı sülalesinin zamanında yapılan kiliseler ve manastırlardır. Bu manastırlarda 10. yüzyılda yazılmış inciller  çeşitli müzelerde halen mevcuttur. 16. yüzyılda bölgeyle birlikte osmanlı  egemenliğine giren köy 1878 - 1921 yılları arasında rus işgali yaşamıştır. Bu tarihler arasında köy nüfusunun önemli bir bölümü İstanbul, Şile ve Bursa'ya göç etmiştir. 1979 yılına kadar nahiye merkezi iken, bu tarihte köy statüsüne indirilmiştir.


Yıllara göre köy nüfus verileri
2008
1350
2000
1680
1997

Coğrafya

Artvin merkezine 45 km uzaklıktadır. doğu karadeniz'in kaçkar dağları'ndan sonraki en büyük dağ silsilesi karçal dağları ile çoruh nehrini'nn kolu Berta Deresi vadisi arasındaki dağ etekleri ve derin vadilerle kaplıdır. Düzlük alan hemen hemen hiç yoktur.

İklim

Köyün iklimi,karadeniz iklimi  etki alanı içerisindedir.by.livaneli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yeni yorum

Artvin Dailymotion Video

>