15.08.2010

22. Geleneksel Ardanuç Çuruspil Yaylası şenlikleri 2010 yapıldı

22. Geleneksel Karakucak Güreşleri ve Efkari Baba Aşıklar Şenliği 24-25 Temmuz 2010 tarihlerinde Ardanuç Çuruspil yaylasında yapıldı.
İki yıl aradan sonra gittiğim bu şenlikte de her şey çok güzeldi. Ülkemizin farklı yerlerinden gelen güreşçiler arasında kıran kırana yaşanan mücadeleler seyircilere heyecanlı saatler geçirmelerini sağladı. İlk gün havanın biraz yağışlı, biraz da soğuk olması şenliğe ilginin azaltacağı düşüncesini oluştursa da Curuspil yaylası Ardanuçluların buluşma noktası olmaya devam etti.
Adrese dayalı nüfus sayımı verilene göre Ardanuç’ta ikamet eden nüfusa kıyasla Curuspil yaylasında daha fazla sayıda otomobil vardı. Bursa, Ankara, İstanbul plakalı araçların sayısı Artvin plakalı araçların sayısının kat kat üzerinde idi. Demekki gurbete giden insanlarımız yaz mevsimi gelince memleketlerinde tatilini geçirmekte, Artvin’inimizin havasına suyuna özlemlerini gidermeye çalışmaktadırlar. Şenlik alanında kurulu olan çadırları ziyaret ettiğimde bu durumun doğruluğunu yerinde tespit etme imkanım oldu. Her bir çadırda 2 kişi Ardanuç’ta ikamet eden ise, 3-4 kişi de misafir olarak il dışından gelen akrabaları idi. İl dışından gelenlerin bir kısmı da kendi çadırlarını kurup şenliğe iştirak etmişlerdi.
Festival alanında zorunlu ihtiyaçları giderecek her türlü ticari işyeri mevcut idi. Özellikle döner, çağ kebap, suda ve közde pişmiş mısır yöremizin damak tadını tadmak isteyenler için uygun fiyatlarla sevenlerine sunulmuştu.
Cumartesi günü güreşlerden sonra yöresel sanatçıların konserleri şenliğe katılanlara güzel saatler geçirtti. Aşıkların atışması ise seyirciler tarafından ilgiyle dinlendi. Ardanuç ve köylerini gösteren amatörce hazırlanmış bir sunumda farklı bir etkinlik olarak seyircilerle buluştu. Cumartesi gecesi geç vakitlere kadar devam eden konser, şenliğe katılanların ayrı güzellikte bir gece geçirmelerini sağladı.
08haber gazetesinde kültür-sanat sayfasının editörlüğünü yapan Sayın Rasim YILMAZ’ın katılanların kulaklarının pasını sazının sesi ile silmeden önce yöremizde yapılması planlanan HES’lere HAYIR görüşünü dile getirmesi sırasında alanda uzun süre “HES’lere HAYIR” şeklindeki tezahüratı da yazmadan geçemeyeceğim.
Artvin’deki konserlerde de hep görmeye alışık olduğumuz güzel bir hoşgörü vardı burdaki konserlerde de. Farklı siyasi görüşteki insanlar birbirlerinin şarkılarına eşlik etmekte, siyasi simge işareti olan el işaretlerini bile yanyana yapabilmektedirler. Artvin merkezdeki konserlerde büyük bir olgunluk ve hoşgörü içinde yaşanan bu farklılıklar bugünde Curuspil’de aynı güzellikte yaşandı. Bu da ayrıca ele alınabilecek ve işin sosyolojik boyutunu ülkemize gösterebilecek bir örnek olay olarak değerlendirilebilir.
Aşıklar Şenliğinin Organizasyonunu Ardanuç Belediyesi yapmakta. Eldeki imkan ve yeteneklere göre olabilecek en iyi program yapılmaya çalışılmış. Bu nedenle Ardanuç Belediye Başkanı Sayın Yıldırım DEMİR başta olmak üzere programda görev yapan tüm personele teşekkür ederim.
Ardanuç’a yakışır bu güzel şenliğin daha da güzel yapılması elbetteki mümkün. Şenlik alanında çadırların yerleşmesi de dahil olmak üzere bir plansızlık mevcut. Çok basitte olsa bir peyzaj mimarı tarafından çevre düzenleme projesi çizdirilebilir ve bu projeye uygun olarak alan çadır alanları, yürüyüş yolları, araba otoparkı yapılabilir. Çadır alanlarının hemen arkasında kişilerin otomobillerini park edeceği alanlar oluşturulabilir. Çadır ile otomobil arasında uzak mesafe olmaması gerçekleştirlmiş olur. Bazı katılımcılarda minibus ya da kamyonet türü araçlarını konaklama amacıyla kullanmaktadır. Bunlar içinde bu alanlar uygun olmuş olur. Şenlik alanın ortası tamamiyle bataklık. Drenaj yapılarak bu alan kurutulabilir ve bu sayede de daha geniş bir alan şenlik alanı olarak kullanılabilir. Çok değil küçük bir çalışma ile bu alanda voleybol, futbol, basketbol sahası oluşturulabilir. Lavabo sayısı ve yerleri ile çeşmelerin sayıları artırılabilir. Geniş bir alan kullanıma açılacağı için ticari işyerleri de planlı bir şekilde yerleştirilebilir. Özellikle içkili işletmelerin çocukların gezinti alanlarında olmaması planlanabilir. Şenlik alanındaki bu düzenlemeler sonbaharda yapılmalı ki ilkbaharın gelmesi ile birlikte etraf doğal çimenine yeniden kavuşmuş olsun.
Dileğimiz bu altyapı çalışmalarının gelecek yıla kadar tamamlanması ve daha planlı bir ortamda şenliğin yapılması.
turan aksakal/08 haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yeni yorum

Artvin Dailymotion Video

>