26.12.2009

artvin ilçeri tanıtımı(yusufeli)



  Artvin İlçelerinden Yusufeli

Tarihi kaynaklardan Yusufeli ve Çevresine sırasıyla Kimmerler , Sakalar, Arsaklıların İslam hakimiyetine kadar hüküm sürdüğü anlaşılmaktadır. 645 yılında Mekkeli mesleme oğlu Habib kumandasındaki İslam ordusu bu bölgedeki Bizanslıları yenerek bölgeyi İslam Ordusuna bağladı. Daha sonra bölge , Selçuklu Akınlarına sahne olmuş ve 1. Alaaddin zamanında Şavşat-Artvin-Yusufeli kesimleri Anadolu Selçuklu Devletine katıldı.
İlk ilçe teşkilatı Erzurum iline bağlı olarak 1879 yılında KİSKİM kazası adı ile kuruldu. Kazanın resmi adı ise Kiskim beyleri torunlarının zorlamaları ile kabul edilmiştir. Kaza ilk merkezi olan Öğdem’de 10 yıl kalabildi. 1889 yılından sonra merkezi Ersis oldu. 1912 yılında ilçenin Kiskim olan adı Yusufeli olarak değiştirildi. 1915 yılında Rusya İşgali başlayınca , 1916’da tedbir için kayıtlar Bayburt’a taşındı ve 1918’de Ruslar geri çekilince Ersis’e geri getirildi. Ersis, 1926’ya kadar ilçe merkezi olmaya devam eder. 1926’da ilçe merkezi tekrar Öğdem’e nakledilerek Erzurum’dan alınıp ilk defa Artvin’e bağlandı. 7 yıl Artvin’e bağlı kaldıktan sonra 1933 yılında Rize Merkezli Çoruh vilayeti kurulup Artvin’de bu Vilayetin ilçesi olunca Yusufeli bu sefer köyleri ile birlikte Erzurum’a bağlandı. 1936 yılında Rize Merkezli Çoruh Vilayeti kaldırılarak, merkezi Artvin olmak üzere yeni Çoruh vilayeti kurulunca, Yusufeli’de Erzurum’dan alınarak Artvin’e bağlandı. 1950 dede şimdiki yerine taşınır.

artvin ilçeleri tanıtımı(şavşat)



Artvin İlçelerinden Şavşat

Tarih kaynaklarına göre Şavşat ve civarında M.Ö. 950-650 yılları arasında Urartu ve Kimmer Kabileleri yaşamışlardır. Daha sonra bölge Saka Türkleri, Romalılar ve Sasaniler’in elinde kalmıştır. Yavuz Sultan Selimin Trabzon Valiliği sırasında Rize ilinin Osmanlı topraklarına katıldığı zaman Artvin-Şavşat-Ardanuç fethedilerek birer Sancak haline gelmiştir. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı neticesinde Artvin-Ardanuç-Borçka ve Şavşat Anavatandan koparılmıştır. Daha sonra 1921 yılında Türk Ordusu Sahara Dağını aşarak Şavşat, Ardanuç ve Artvin ile Borçka’yı geri alarak Anavatana dahil etti.
İlçenin doğusunda Ardahan ili , güneyinde Ardanuç ilçesi , batısında Artvin , kuzeyinde Gürcistan Cumhuriyeti bulunmaktadır. 1.317 km.2 dağlık ve engebeli bir arazi üzerine yayılmış ilçe merkezinin rakımı 1100 m. olup ilçenin büyük bir bölümü zengin ormanlarla kaplıdır. İlçede Karadeniz iklimi ve kara iklimi arasında bir geçiş iklimi hakimdir.
İlçe, Artvin il Merkezine 71 km. , Ardahan iline 46 km. mesafede bulmaktadır. Artvin-Şavşat- Ardahan yolu; Karadeniz'i Gürbulak ve Türkgözü kapılarına bağlayan en kısa yoldur. İlçenin 1’i belde ve 1’ide Merkez olmak üzere 2 belediyesi vardır.

25.12.2009

artvin ilçeleri tanıtımı (murgul)

 Artvin İlçelerinden Murgul


İlçenin tarihçesi hakkında detaylı bilgi mevcut olmamakla birlikte; 1050’li yıllarda Selçukluların fethine kadar, Pontus-Rum, Bizanslılar ve İranlılar hakimiyetinde olduğu bilinmektedir. Yavuz Selim döneminde Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır.
İlçe Merkezi 1935-1950 yılları arasında Damar iken daha sonra Murgul İlçe Merkezi olmuştur. 1987 yılında Murgul adıyla İlçe olmuştur.
Yüzölçümü 406 km2 olan İlçenin İl Merkezinden uzaklığı 48 km. olup genelde dağlık yapıya sahiptir. Doğusunda Artvin, Batısında Arhavi ilçesi, Kuzeyde Borçka İlçesi, Güneyinde Yusufeli ilçesi bulunmaktadır. İlçenin %50’si orman, %45’i çayır, mera, kayalık, taşlık,% 5’ide tarım alanıdır. İlçenin 1’i Merkez diğeri Damar olmak üzere 2 Belediyesi , 10 köyü bulunmaktadır.
İlçedeki halk ağırlıklı olarak Damar beldesindeki Karadeniz Bakır İşletmelerinin Murgul Fabrikasında çalışarak, birazda tarım, hayvancılık ve ormancılıktan geçimlerini sağlamaktadır. Tarım arazisinin azlığı insanları okumaya zorlamış ve böylece insanların kültürel düzeylerinin yükselmesine sebep olmuştur. İlçede Karadeniz iklimi hakimdir.

artvin ilçeleri tanıtımı(hopa)



Artvin İlçelerinden Hopa

İlçe; 1471 yılında Yavuz Sultan Selim Hopa ve yöresini Osmanlı topraklarına katarak buradaki Pontus-Rum Hükümranlığına son vermiş ve Batum’daki Gönye Sancağına bağlamıştır. İlçe, 1936 yılına kadar Rize iline bağlı iken bu tarihten sonra Artvin’e bağlanmıştır.
Dağların denize dik geldiği kıyı şeridi üzerinde kurulan İlçenin, doğusunda Gürcistan Cumhuriyeti, batısında Arhavi, güneyinde Borçka ve kuzeyinde Karadeniz bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 10 m yükseklikte olup en yüksek noktası 1513 m. ile Yavuz Sultan Selim Tepesi’dir.
İl Merkezine 65 km, en yakın ilçesi olan Arhavi’ye de 9 km. uzaklıktadır. İlçe’nin denize olan kıyısı 20 km., yüzölçümü de 289 km² dir. Nem oranının yüksek ve havanın yağışlı olması bitki örtüsünü gür ve çeşitli kılmıştır. Kıyıdan 400-600 m. yüksekliğe kadar olan yerlerde fındık ve çay bahçeleri bulunmaktadır.
İlçe Sarp Sınır Kapısına 18 km., il merkezine 65 km., Arhavi ilçesine 10 km., Borçka ilçesine de 36 km. uzaklıktadır.

24.12.2009

artvin ilçeleri tanıtımı(borçka)

Artvin İlçelerinden Borçka

Borçka, Borçka ve çevresine yerleşenlerin Orta Asya’dan gelen Hurriler olduğu, daha sonra sırasıyla Kimmerler, Sakalar, Arsaklılar, Bizanslılar, Araplar, HazarTürkleri, Selçukluların egemen oldukları, Osmanlı topraklarına da Yavuz Sultan Selim’in Şehzadeliği zamanında dahil edildiği görülmektedir.1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sonrasında Ruslar’a bırakılmış, 1. Dünya savaşından sonra da sırasıyla önce İngilizlerin daha sonra Gürcülerin İşgali altında kalan ilçe 7 Mart 1921 yılında Osmanlı topraklarına katılarak Bucak olmuş ve 28 Mayıs 1928 tarihinde de İlçe olmuştur.

İlçe; yer itibarı ile Artvin-Hopa arasında yer almakta olup , İl merkezine 30 km., Hopa ilçesine de 36 km. di
r. Borçka’nın 36 köyü bulunmaktadır. Rakımı 125 m.dir. Alanı 762 km2 olan ilçenin topraklarının tamamına yakını dağlarla ve ormanlarla kaplıdır. Özellikle Camili-Maçahel Vadisindeki ormanlarda her biri Anıt olma Özelliğine sahip ağaçları bünyesinde barındırmaktadır.

Arazinin engebeli olması nedeniyle ilçede tarım arazisinin azlığı insanları okumaya zorlamıştır. İlçede az miktarda çay ve fındık üretimi yapılmaktadır.

artvin ilçeleri tanıtımı (arhavi)



  Artvin İlçelerinden Arhavi

İlçe 1877 yılından önce Batum ve havalisinin Türklerin elinde bulunduğu zamanlarda Gönye Mutasarrıflığına bağlanmıştır. 1 Haziran 1954 yılında tekrar ilçe haline gelmiştir. 314 km.2 yüzölçüme sahip olan İlçe, 30 köy ve 7 yerleşim biriminden oluşmaktadır. 1997 nüfus sayımına göre ilçede 17.891 kişi yaşamaktadır.

Engebeli arazi üzerinde kurulmuş, iki vadi eteklerinde yerleşimi vardır. Köylerin çoğu vadi eteklerinde ve bu vadinin
meydana getirdiği küçük düzlüklerde kurulmuştur. İlçede 500-600 metre yüksekliğe kadar yerleşim yapılmaktadır. En yüksek yeri Yusufeli-Arhavi- Fındıklı hududunu teşkil eden Marsis tepesidir. İlçenin 2800 metre yüksekliğinde iki krater gölü (Göle ve Karagöle) ve Dikmen çevresinde de üç adet küçük göl vardır. İlçe, Artvin’in Karadeniz’e kıyı 2 ilçeden birisi olup kıyı uzunluğu 14 km. olup İl Merkezine 77 km. mesafededir. Dağların dik ve yamaçlı oluşu tarım alanını da sınırlamış, 1950 yılından sonra çay tarımı yapılmaya başlanmıştır. Az miktarda Narenciye yetiştirilmektedir.

 


23.12.2009

artvin il ve ilçelerinde yapılan festivaller etkinlikler turizim aktiviteleri



Artvin ili ve ilçelerinde yapılan aktiviteler ,festivaller,turizim faaliyetleri
Etkinlik Adı: Kafakasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali
Etkinlik Tarihi: 2-3-4 Temmuz
Düzenleyen Kişi: Artvin Belediye Başkanlığı
Kurum, Kuruluş:
Telefon No: 0.466. 212 37 11
Kısa Bilgi: Boğa güreşleri, karakucak güreşleri, halk oyunları gösterileri,
komşu ülke, Halk dansları topluluk gösterileri yapılmaktadır.

Etkinlik Adı: Murgul Boğa Güreşleri
Etkinlik Tarihi: Mayıs ayının 1. Hafta sonu
Düzenleyen Kişi :
Kurum, Kuruluş: Murgul Belediye Başkanlığı
Telefon No: 0.466. 731 50 35
Kısa Bilgi: Boğa güreşleri yapılmakta.

Etkinlik Adı: Aydın Köyü Söğütdüzü Yayla Şenlikleri ve Karakucak Güreşleri
Etkinlik Tarihi
: Temmuz ayının 1. Hafta sonu
Düzenleyen Kişi
: Ardanuç Aydın Köyü Muhtarlığı
Kurum, Kuruluş
:
Telefon No
: 0.466. 671 10 08
Kısa Bilgi
: Karakucak güreşleri ve yayla şenliği yapılmaktadır.

Etkinlik Adı: Arhavi Kültür ve Sanat Festivali
Etkinlik Tarihi:
Ağustos ayının 3.hafta sonu
Düzenleyen kişi
:Arhavi Belediye Başkanlığı
Kurum, Kuruluş
Telefon No
: 0.466. 312 45 29
Kısa Bilgi:
Yöresel sanatçı konserleri, yüzme yarışları, atmaca seçimi,
sergiler, yarışmalar, sportif faaliyetler düzenlenmektedir.

Etkinlik Adı: Ardanuç Efkari Aşıklar ve Çurisbil Şenliği ve Karakucak Güreşleri
Etkinlik Tarihi:
Temmuz ayının 3.hafta sonu
Düzenleyen kişi
: Ardanuç Belediye Başkanlığı
Kurum, Kuruluş
Telefon No
: 0.466. 611 21 79
Kısa Bilgi: 
Karakucak güreşleri ve aşıklar şenliği yapılmaktadır.

Etkinlik Adı :Şavşat Sahara Pancarcı Festivali
Etkinlik Tarihi :
Temmuz ayının 4.hafta sonu
Düzenleyen Kişi :
Şavşat Belediye Başkanlığı
Kurum, Kuruluş :
Telefon No :
0.466. 517 14 81
Kısa Bilgi :
Buzağı yarışması, pancarcı güzeli seçimi, el sanatları sergisi,
konserler düzenlenmektedir.

Etkinlik Adı: Meydancık Sateve Gevrek Şenliği
Etkinlik Tarihi:
Ağuştos ayının 1.hafta Sonu
Düzenleyen Kişi
: Meydancık Belediye Başkanı
Kurum, Kuruluş :
Telefon No :
0.466. 597 64 93
Kısa Bilgi :
Gevrek Güzeli seçimi, amatör ses yarışması, Folklor gösterileri, konserler.

Etkinlik Adı: Maçahal Kafkas Arıcılığı ve Eko Turizm Festivali
Etkinlik Tarihi:
Ağustos ayının 3.hafta sonu
Düzenleyen Kişi :

K
urum, Kuruluş : Camili Çevre Koruma Derneği
Telefon No
: 0.466. 415 40 40
Kısa Bilgi :
Bal yarışması ve eko turizm etkinlikleri düzenlenmektedir.

Etkinlik Adı :Yusufeli Geleneksel Karakucak ve Boğa Güreşleri
Etkinlik Tarihi :
26-27 Nisan
Düzenleyen Kişi :
Yusufeli Alanbaşı Köyü Muhtarlığı
Kurum, Kuruluş :
Telefon No :
0.466. 821 23 09
Kısa Bilgi :
Karakucak ve boğa güreşleri yapılmaktadır.

Etkinlik Adı : 30 Ağustos Kaçkar Dağı Dostluk ve Sevgi Yürüyüşü
Etkinlik Tarihi :
27 Ağustos-2 Eylül
Düzenleyen Kişi :
Kurum, Kuruluş :
Yusufeli Rafting ve Dağcılık Derneği
Telefon No :
0.466. 811 31 51
Kısa Bilgi :
Kaçkarlarda trekking yapılmaktadır

Etkinlik Adı :Hopa Kültür Sanat ve Deniz Festivali
Etkinlik Tarihi :
1-5 Temmuz
Düzenleyen Kişi :
Kurum, Kuruluş :
Hopa Belediye Başkanlığı
Telefon No :
0.466. 351 40 20
Kısa Bilgi :
Plaj voleybolu, deniz etkinlikleri, halk oyunları gösterileri

Etkinlik Adı:Geleneksel Karüstü Karakucak Güreşleri
Etkinlik Tarihi :
Şubat ayının 3.hafta sonu
Düzenleyen Kişi :
Kurum, Kuruluş :
Şavşat-Veliköy Muhtarlığı
Telefon No :
0.466. 537 40 37
Kısa Bilgi :
Karüstü karakucak güreşleri yapılmaktadır.

Etkinlik Adı :Geleneksel Marant Boğa Güreşleri
Etkinlik Tarihi :
22-23  Mayıs
Düzenleyen Kişi :
Kurum, Kuruluş :
Yusufeli-Kılıçkaya Belediye Başkanlığı
Telefon No :
0.466. 822 60 03
Kısa Bilgi :
Boğa Güreşleri yapılmaktadır.

Etkinlik Adı :Yayla Göçü ve Karakucak Güreşleri
Etkinlik Tarihi:18 Temmuz
Düzenleyen Kişi
Kurum, Kuruluş
:Yusufeli-TekkaleKöyü Muhtarlığı
Telefon No :
0.466. 811 27 19
Kısa Bilgi :
Karakucak güreşleri ve çeşitli etkinlikler yapılmakta

Etkinlik Adı: Dalahet Yayla Şenlikleri ve karakucak Güreşleri
Etkinlik Tarihi :
Ağustos ayının 1.hafta sonu
Düzenleyen Kişi :
Kurum, Kuruluş :
Ardanuç Bereket Köyü Muhtarlığı
Telefon No :
0.466. 631 73 35
Kısa Bilgi :
Karakucak güreşleri ve çeşitli etkinlikler yapılmakta.

Etkinlik Adı :Aros Yayla Festivali
Etkinlik Tarihi :
Temmuz ayının 3.hafta sonu
Düzenleyen Kişi :
Kurum, Kuruluş :
Kılıçkaya Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Telefon No :
0.466. 822 60 03
Kısa Bilgi :
Boğa güreşleri, karakucak güreşleri, folklor ve konserler

Etkinlik Adı :Salikvan Yayla Şenlikleri
Etkinlik Tarihi :
Ağustos ayının 1.hafta sonu
Düzenleyen Kişi :
Kurum, Kuruluş :
Yusufeli Dağcılık, Turizm ve Yayla Şenlikleri derneği
Telefon No :
0.466. 824 43 76
Kısa Bilgi :
Boğa güreşleri, karakucak güreşleri, folklor ve spor müsabakaları

Etkinlik Adı :Artvin-Batum “Su İle Giden Kültür” Rafting Şenliği
Etkinlik Tarihi :
Haziran ayının 3.haftası
Düzenleyen Kişi :
Kurum, Kuruluş :
Yusufeli Rafting ve Dağcılık Derneği
Telefon No :
0.466. 811 31 51
Kısa Bilgi :
Artvin-Batum arası rafting etkinlikleri

22.12.2009

artvin otobüs firmaları telefonları



Artvin Otobüs İşletmeleri
Artvine yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmalarının  telefonları.

 Artvin İl Merkezi ve İlçelerinde Bulunan Otobüs İşletmelerinin Telefon Numaraları
Firma: METRO TURİZM
Artvin Merkez: 0(466) 212 79 36
Yusufeli: 811 22 81
Şavşat: 517 25 95
Hopa: 351 38 21

Firma: LÜKS ARTVİN SEYAHAT
Artvin Merkez: 0(466) 212 21 70
Yusufeli: 811 24 00
Şavşat: 517 13 36
Hopa: 351 30 50

Firma: ÖZ ARTVİN EKSPRES
Artvin Merkez: 0(466) 212 13 76
Yusufeli: 811 21 24
Şavşat: 517 34 35
Hopa: 351 25 26

Firma: LÜKS KARADENİZ
Hopa: 351 44 83

Firma: METRO
Hopa: 351 42 43

Firma: ULUSOY
Hopa: 351 43 03

Firma: DOĞU KARADENİZ
Hopa: 351 46 35

artvin ilinin bazı önemli illere uzaklıkları (km)



 Artvin İlinin Bazı İl Merkezlerine Uzaklığı
 
Artvin İlinin  İlçelere Olan Uzaklığı
İstanbul 1.317 km.Ardanuç 37 km.
İzmir   1.570 km.Arhavi77 km.
Ankara 999 km.Borçka 32 km.
Antalya1.506 km. Hopa 67 km.
Samsun964 km.Murgul 50 km.
Trabzon234 km.Şavşat  71 km.
Rize  
159 km.
Yusufeli103 km.
Erzurum 226 km.
Kars269 km.
Ardahan235 km.

artvin'e nasıl gidilir ulaşım imkanları

Artvin'e Nasıl Gidilir Ulaşım İmkanları


Deniz Yolu: Artvin İlinin Karadeniz’e sahil Hopa ilçesinde Liman bulunmakta olup bu limanda yük taşımacılığı yapılmaktadır.
Adres : Liman Başkanlığı Hopa /ARTVİN.
Tel: 0(466) 351 40 67


Hava Yolu: En yakın havaalanı Erzurum (226 km.) ve Trabzon (234 km.) illerinde bulunmaktadır.
Liman Tel : 0
466 351 40 67

Demir Yolu: Demir yolu ile ulaşım için en yakın 226 km. ile Erzurum, 269 km. ile Kars İlleridir.

Kara Yolu: İl Merkezi ve İlçelerinde bulunup şehir içi ve şehirler arası sefer yapan Otobüs İşletmeleri bulunmaktadır.
Otogar Tel :  0 466 5114949

21.12.2009

Artvin ili ve ilçelerinde bakanlık onaylı oteller(turizim )


Bakanlıktan  İşletme Belgeli Konaklama Tesisleri artvin

AĞASIN OTEL
Özelliği : Otel
Kategori : **
Adres : İnönü Cad. ARTVİN
Telefon No : 0.466. 212 33 33
Faks No : 0.466. 21. 85 28
E-mail Adresi :
İnternet Adresi :
Verilen Hizmet : Standart
PERONTİ OTEL
Özelliği :Otel
Kategori :***
Adres :Turgay Ciner Cad.78 Hopa/ARTVİN
Telefon No :0. 466.  351  76 63
Faks No :0. 466.  351 76 60
E-mail Adresi :
rezervasyon@peronti_otel.com
İnternet Adresi :
www.peronti_otel.com
Verilen Hizmet :Standart
TERZİOĞLU OTEL
Özelliği :Otel
Kategori :**
Adres :Sundura Mah. Rize Cad.27 Hopa/ARTVİN
Telefon No :0.466. 351 51 11
Faks No :0.466. 351 51 15
E-mail Adresi :terziogluoteli@ttnet.net
rezervasyon@hotelterzioglu.com
İnternet Adresi :www.hotelterzioglu.com
Verilen Hizmet :Standart
USTABAŞ OTEL
Özelliği : Otel
Kategori : **
Adres :Cumhuriyet Cad. Hopa-ARTVİN
Telefon No :0. 466  351 57 84
Faks No :0.466 351 45 09
E-mail Adresi :
İnternet Adresi :
Verilen Hizmet :Standart
CİHAN OTEL
Özelliği :Otel
Kategori :*
Adres :Ortahopa Cad. Hopa/ARTVİN
Telefon No :0.466. 351 48 97
Faks No :0.466. 351 48 98
E-mail Adresi :hotelcihan@ttnet.net
İnternet Adresi :
Verilen Hizmet :Standart
FLASH OTEL
Özelliği :Otel
Kategori :*
Adres :Yeni Artvin Yolu Üzeri Hopa/ARTVİN
Telefon No :0.466. 351 46 33
Faks No :
E-mail Adresi :0.466. 351 51 58
İnternet Adresi : flashhotelhopa@hotmail.com
Verilen Hizmet :Standart
DEMİRKOL OTEL
Özelliği :Otel
Kategori :**
Adres :Bankalar Cad. Borçka/ARTVİN
Telefon No :0.466. 415 36 60
Faks No :0.466. 415 25 92
E-mail Adresi :
İnternet Adresi :
Verilen Hizmet :Standart
PAPİLA OTEL
Özelliği :Otel
Kategori :**
Adres : Ortahopa Cad. 32 Hopa/ARTVİN
Telefon No :0.466. 351 61 22
Faks No :0.466. 351 29 75
E-mail Adresi :
İnternet Adresi :
Verilen Hizmet : Standart

Artvin ilinde bulunan işletme belgeli oteller

İşletme Belgeli Oteller :ARTVİN


Sahara Oteli
Cumhuriyet Caddesi ŞAVŞAT
0 466 517 11 88
Gonca Otel
Cumhuriyet Caddesi, ŞAVŞAT
0 466 517 17 11
Gökçe Pansiyonu
Yeni Cadde, ŞAVŞAT
0 466 517 21 26
Öz İveria Oteli
Cumhuriyet Caddesi, ŞAVŞAT
0 466 517 10 49
Papart Pansiyon
Meydancık,ŞAVŞAT
0 466 597 62 89
Karagöl Pansiyon
Karagöl,ŞAVŞAT
0 466 531 21 37

Artvin merkez ilçeye bağlı köyler ,beldeler:

                                            ARTVİN MERKEZ İLÇEYE BAĞLI KÖYLER VE BELDELER :        
Ağıllar • Ahlat • Alabalık • Aşağımaden • Bağcılar • Bakırköy • Ballıüzüm • Beşağıl • Çimenli • Derinköy • Dikmenli • Dokuzoğul • Erenler • Fıstıklı • Hamamlı • Hızarlı • Kalburlu • Köseler • Okumuşlar • Ormanlı • Ortaköy • Oruçlu • Pırnallı • Sakalar • Salkımlı • Sarıbudak • Seyitler • Sümbüllü • Şehitlik • Taşlıca • Tütüncüler • Varlık • Vezirköy • Yanıklı • Yukarımaden • Zeytinlik
                                                                                            by livaneli

20.12.2009

artvin ilçeleri tanıtımı(ardanuç)

Ardanuç


M.Ö. 8. Y.Y. yörede Urartulular , M.Ö. 7. Y.Y. da Saka ve İskit Türkleri hüküm sürmüş, M. S. 75 yılında Oğuz kollarından olan Hazarlar ve Barseller bölgeye yerleşmişlerdir. 810’lu yıllarda Gürcülerin himayesine giren ilçe , Kanuni Sultan Süleyman döneminde; Erzurum Beylerbeyi İskender Paşa tarafından 1551 yılında Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına dahil edilmiş, aynı tarihte Ardanuç Sancağı adıyla anılmaya başlamıştır.
7 Mart 19212’de bugünkü Misak-ı Milli sınırları içerisinde yerini alan Ardanuç, Artvin’in bağlı sancağı iken 1945 yılında İlçe olmuştur. İlçenin yüzölçümü 969 km. olup rakımı 500 mdir. Tipik karasal iklimi olan ilçenin 49 köyü mevcuttur. Artvin’e uzaklığı 37 km. olup Artvin-Göle Ardahan yolu ilçe merkezinden geçmektedir. Hayvancılık yaygın olduğu gibi tütün ve tahıl tarımı da yapılmaktadır.
Son nüfus sayımına göre ilçe nüfusu köyleri ile 14.477 kişidir.

artvinde dağ turizmi dağ ve doğa yürüyüşü

Kaçkar Sıradağları


Rize ve Hopa arasında yer alan, yıl boyunca gözlenebilen keskin buzulları, masmavi gölleri, yeşilin her tonuna sahip ormanları, coşkulu dereleri, binbir çeşit bitkileri ve hayvanları ile doğal bir park görünümünde olan Kaçkar Sıradağları’nın en yüksek tepeleri Altıparmak (3480 m.), Kavran (3932 m.) ve Verçenik’tir (3710 m.).
Dağa yaz aylarında tırmanmak ne kadar kolay ise kış aylarında tırmanmak o kadar zordur. Kış aylarında kar, vadileri doldurur, yaylaları örter ve evler yok olur. Ayrıca, buzulların eğimi her zaman çığ düşmesine uygundur.
Kaçkarlar; Doğu Karadeniz’de Rize – Hopa kıyılarına paralel olarak uzanır. Ağustos ve eylül ayları, yaz tırmanışları için en uygun zamandır. Kış tırmanışlarında ise şubat ve mart ayları en uygun zamandır.
Kaçkar Dağları, genel olarak granit, siyenit, granodiorit ve andezit türü kayaçlardan oluşmuş, şiddetli akarsu ve buzulların aşındırması sonucunda da sert bir görünüm kazanmıştır. Deniz kıyısında yükselmeye başlayan bu dağların kuzey yamaçları gür orman örtüleri ile kaplıdır. Kaçkar Dağları batıdan doğuya doğru 3 bölüm halinde uzanır. Batıda Verçenik, ortada Kavran ve doğuda Altıparmak Dağları yer alır.
Kaçkar Dağları’na kuzey ve güney rotaları takip edilerek çıkılabilir. Kuzey rotası daha çok profesyonellerin tercih ettiği rotadır.

artvin de akarsularda turizm

Akarsu Turizmi (Kano-Rafting)


Çoruh Nehri, 3225 m. rakımlı Mescit Dağları’ndan doğarak toplam 466 km. kat ettikten sonra Gürcistan sınırları içerisinde Karadeniz’e dökülmektedir. Nehir aynı zamanda dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biridir. Yöre, her yıl dünyanın her tarafından gelen, rafting, kano ve nehir kayağı gibi akarsu sporlarını yapan yerli ve yabancı sporcuları ağırlamaktadır.
Zengin flora ve faunaya sahip Çoruh Nehri Vadisi, aynı zamanda kuşların göç yolu üzerindedir. Nehrin çevresindeki bazı kayalıklarda nesli tükenmekte olan kızıl akbaba türü koloniler halinde yaşamaktadır. Ayrıca Çoruh Vadisi boyunca; boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban domuzu, kurt, çakal, tilki, porsuk, sansar, su samuru, tavşan, keklik, yaban horozu, çulluk, yaban ördeği, üveyik, sarıasma, sarısandal, ardıç kuşu, güvercin, tahtalı kuşu ve çeşitli yaban hayvanı türleri bulunmaktadır.
Bayburt’tan başlayıp İspir ve Yusufeli’ni takip ederek Artvin’e kadar uzanan ve yaklaşık 260 km. uzunluğundaki nehirde, 4 farklı etapta rafting yapılmaktadır. Zorluk dereceleri 1, 2, 3, 4, 5, 6’ya kadar çıkmaktadır. Profesyonel sporcuların tercih ettiği nehirde, 1993 yılında 4. Dünya Akarsu Şampiyonası yapılmıştır.

19.12.2009

artvin ili turistlik mekanları kaleleri

Artvin (Livane) Kalesi

Artvin ve çevresinin tarihi hakkındaki bilgilerimiz M.Ö.3000 yılına kadar inmektedir. Artvin ve Çoruh boyunda Orta Asya’dan gelen ve Asyanik kavimlerden Huriler, Sakalar tarafından yurt edinilmiştir. Artvin ve çevresi devamlı olarak çeşitli kavimlerin istilasına uğramıştır. Parslar, Urartular, Kimmerler bu bölgede uzun süre egemen oldular.
Artvin ve çevresi, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1551’de Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Artvin Köprübaşı mevkiinde bulunan Kale’nin, l0.yy’da inşa edildiği tahmin edilmektedir. 16.yy Osmanlı döneminde tekrar onarım görmüştür. İçinde su deposu (sarnıç) ve küçük kilise (şapel) bulunmaktadır.
Ardanuç Gevhernik Kalesi

Ardanuç İlçesi, Adakale mevkiinde yer almaktadır. Kalenin ilk yapılaşması M.Ö. ki dönemlerde başlamıştır. Bagratlı Krallığı, Çıldır Atabekleri ve Osmanlılar’ın yönetim yeri olarak kullanılmıştır. Yöredeki en önemli kalelerden birisi olup, iç kalesi ve etrafı surlarla çevrili şehir yapısı ile tek örnektir. Geçmiş dönemlere ait çeşitli kalıntıların yanı sıra Kanuni Sultan Süleyman’a ait kitabesi ile de dikkat çekmektedir. Ardanuç Adakale mevkii, Gevhernik Kalesi, İskenderpaşa Camii ve Türbeleri ile tarihi bir mekandır.
Şavşat (Satlel) Kalesi
Şavşat İlçesi Söğütlü Mahallesinde bulunmaktadır. IX. yy. da Bagratlı Krallığınca inşa edilmiş olup, Osmanlılar tarafından da kullanılmıştır. Günümüzde terkedilmiş olan kalenin sur duvarlarının büyük bir bölümü ayaktadır.






Ardanuç Ferhatlı Kalesi

Ardanuç ilçesine 5 km. mesafede bulunan kale İberya Kralı Vahtang tarafından V. Y.Y.da yaptırılmıştır. Yapı Ardanuç ilçesine çıkmadan Ardanuç suyunun kenarında, vadi paralelinde yükselen anakaya üzerine inşa edilmiştir.

artvin ili tanıtım genel yöresel halk oyunları

Halk Oyunları

Artvin'de doğa ile girişilen mücadele her zaman için zor olmuştur. Yöre insanı mücadeleci, çevik, çalışkan ve içten bir karakter taşır. Bununla birlikte Artvin, stratejik konumu itibarı ile de kültür sirkülasyonunun yaşandığı bir ildir. Artvin yöresi halk oyunları; Karadeniz, Kafkas ve Doğu Anadolu' ya has oyun karakteri gösteren bir özelliktedir.
Artvin ve yöresinde oynanan oyunların doğa, aşk ve bütün bölgelerde olduğu gibi insanların gruplar halinde, duygularını kalıplar içerisinde özdeşleştirmiştir. Dik yamaçlı dağlarla ve dağların yöreyi çember biçiminde çevrelemesinden oluşan yüzey şekillerine benzetilmesi, ayrıca Azeri kaynaklı oyunların ferdi olarak oynanması, Kafkas ve savaş dansı olan Horon ve Gürcü oyunlarından Acara Horonu, bu yörede halkın çeşitli kültürel iletişimle yaşayış tarzına uğramış, Artvin oyunları adı altında çeşitli halk oyunları meydana çıkmıştır.
Artvin horonlarında, genellikle erkek oyunlarında sertlik ve tatlı sertlik gözle görülür temalardır. Oyunların sertlik ve çabukluk biçiminde oynanması yörenin coğrafi konumu ile bağdaşlaştırılır. Kadın oyunlarında ise, genelde bolluk, bereket, zarafet, nezaket ve beceri gibi temaları konu alır.

Belli başlı Artvin Halk Oyunları; Ata Barı, Deli Horon, Ağır Bar, Hemşin Horonu, Arhavi canlısı, Borçka Horonu, Deli Kız, Cilveloy, Karabağ, Kobak, Koçari, Livane, Sarı Çiçek, Tavuk Barı, Teşi. Ondörtlü vb. sayılabilir.

dost siteler

 http://liwaneliyiz.azbuz.com/index.jsp

18.12.2009

Artvin İli Korunan Alanlar (SİT) (Milli Parklar ve Tabiat Parkları)

Hatila Vadisi Milli Parkı


Artvin il merkezinden 10 km’lik stabilize bir yol ile ulaşım sağlanmaktadır. Gerek ilginç jeolojik ve jeomorfolojik yapısı, gerekse özgün bitki topluluğu, Hatila Vadisi’ne ülkemizde nadir rastlanan bir alan olma özelliğini vermektedir. Ayrıca bu doğal öğelerin bileşimi peyzaj güzellikleri ortaya çıkarmakta ve zengin rekreasyonel potansiyel arz etmektedir.
Sahara-Karagöl Milli Parkı

Şavşat ilçe sınırları içinde bulunan Karagöl-Sahara Milli Parkı, Şavşat ilçesine 17 km. uzaklıkta olup, Şavşat-Ardahan yolu üzerindedir. Orman örtüsü, ladin ve göknarlardan meydana gelmiştir. Kocabey Yaylası ve çevresinde alpin zonu türlerine rastlanmaktadır.




Maçahel-Gorgit-Efeler Tabiatı Koruma Alanları

Doğal yaşlı ormanı, her biri anıt olma özelliğindeki ağaçları bünyesinde barındıran ve dünya doğal koruma kriterlerine göre son derece önemli doğal eski ormanlardandır. Alan, sürekli bağıl nemin egemenliği altında olan bakir bitki örtüsü ve 3200 mm. yıllık yağış ile bir yağmur ormanı ekosistemi niteliklerine sahiptir.


17.12.2009

artvin ili yayla turizmi artvin yaylaları tanıtımı

Bilbilan Yaylası

Karanlık meşe ve çam ormanlarından geçilerek gidilen, Ardahan ile hudut olan meşhur Bilbilan Yaylası, yöre insanının yaylacılık yaptığı yaylalardandır. Yaylaya, Ardanuç ilçesinin doğusundaki 51 km’lik stabilize yolla ulaşmak mümkündür. Bu yaylalarda haziranın ilk haftasından başlayarak eylül ayının son günlerine kadar devam eden büyük bir pazar kurulmakta ve bu pazarda hayvan pazarlaması başta olmak üzere her türlü alışveriş yapılmaktadır. Ayrıca, berrak soğuk suları ve yemyeşil bitki örtüsünün yanında sütü, kaymağı ve yağı ile ünlüdür.

Arsiyan Yaylaları

Şavşat ilçesinin güneydoğusunda, Gürcistan sınırı boyunca uzanan yaylalardır.



Sahara Yaylası

Şavşat ile Ardahan arasında bulunan Sahara Yaylası, geniş otlakları ve soğuk suları ile Artvin’in önemli yaylalarındandır.




Kaçkar Turizm Merkezi

Yusufeli ilçesine 60 km. uzaklıktadır. Kaçkar Dağı’nın güney yamaçlarında yer alan yayla, çok geniş orman ve çayır alanlarıyla kaplı olup; yayla ve dağ turizmi için ideal bir konuma sahiptir. Yaylalar köyü, Kaçkar Dağı’na tırmanmak isteyenlerin ara konaklama merkezi konumundadır. Kaçkar Dağları zirvesine en yakın kamp yeri, 3328 m. yükseklikteki Dilberdüzü’dür. Bol soğuk suyu bulunan Dilberdüzü’nde altyapı bulunmamaktadır. Dilberdüzü’nden itibaren 3932 m. rakımlı Kaçkar Dağları’na rehbersiz çıkmak tehlikelidir. Bölgede vaşak, ayı, yaban keçisi, kurt, çakal, tilki gibi yaban hayvanları izlenip görüntülenebilir.

Yaylalar köyü yolu üzerinde Altıparmak köyünde, Altıparmak (Barhal) Kilisesi ziyaret edilebilir. Köyde dokunan ipek halılardan satın alınabilir. Konaklama için pek çok pansiyonun bulunduğu Sarıgöl Beldesi’nde kalınabilir.


Kafkasör Turizm Merkezi

Artvin’in güneybatısındaki yaylaya 10 km. asfalt yolla ulaşılmaktadır. Yayla 1250 m. yükseklikte olup görülmeye değer güzelliktedir. Altyapı hizmeti götürülmüş olan yaylada Belediye tarafından yaptırılan 10 adet 80 yatak kapasiteli bungalovlar bulunmaktadır. Her yıl Haziran ayının son haftasında düzenlenen ve üç gün süren boğa güreşleri, yöre halkı tarafından yoğun ilgi görmekte ve festival havasında geçmektedir. Yaylada; Cıskaro, Yalnızhasan ve Acısu diye adlandırılan şifalı sular bulunmaktadır.
Mersivan Yaylası

Artvin merkezini çevreleyen Genya Dağı eteklerinde bulunan Mersivan Yaylası, ormanlarla çevrili olan geniş düzlüklerle kaplıdır.

Borçka – Karagöl

Borçka – Camili yolunun 27. km’sinden doğuya ayrılan toprak yoldan 20 km. giderek Karagöl’e ulaşılır.
Göl çevresinde bulunan ormanlarda; vaşak, boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, dağ tavuğu, yırtıcı kuşlar izlenebilir ve gölde alabalık avlanabilir.





Şavşat – Karagöl

Şavşat ilçesinin kuzeydoğusunda yer alan, 8–10 hektar büyüklükteki Karagöl’e 30 km. toprak yolla, özel veya kiralanacak araçlarla ulaşılabilir.

Elektrik ve su mevcut olan Karagöl’de Orman Bölge Müdürlüğü’nün dinlenme binası ve telsizi hizmet vermektedir. Şavşat ve civarında da vaşak, boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, dağ tavuğu, yırtıcı kuşlar yaşamaktadır.



by livaneli 2009

















16.12.2009

artvin ili yöresel damak tadı mutfak kültürü



Yöre Mutfağı

Artvin yöresinde, mutfak geleneği çok zengindir.
Çorbalar,
Süt ve süt ürünlerinden yapılan yemekler,
Sebzelerden ve kır otlarından yapılan yemekler,
Hamur işleri,
Et ve et yemekleri,
Ve Tatlılar çeşitlilik içinde üretilmektedir.

Yemek Kültürü:
Süt ve süt ürünlerinden yapılan yemekler; peynir kuymağı ve kaymak kuymağı. Sebzelerden ve kır otlarından yapılan yemekler; dağ pancarı, kuş yemeği, gımı, yaban semiz otu, ebegümeci bazı otlardan yemek yapılmaktadır. Taze asma yaprağı ve lahanadan sarma ve yemekler örnek verilebilir. Taze fasulyenin kurutulmuşundan yapılan “Puçuko” özel sebze yemeğidir.

Hamur işleri; Laz Böreği, katmer, erişte, hınkal, çergebaz, bişi, lokum, hamur işlerindendir.
Kışlık kavurma, ağaç şişlerde yapılan kebaplar etli yemeklerin yöreye özgülerindendir.
Keşkek, gendima, herisa, ve şilav gibi yemekler tanelilerden yapılan yemeklerdendir.
Hasuta, kaysefe, zurbiyet ve ballı lokum tatlılardandır.
Çorbalar; Püşürük çorbası, ayran çorbası, tutmaç çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası yöreye özgün çorbalardandır.   by livaneli


Beyaz Patates

Her türlü sebzenin yanında, özellikle lezzetli “beyaz patatesi” ile yetiştirilir. Ayrıca patates “kuyularda”, toprak altında muhafaza edildiği için yıl boyunca ve lezzetli bir şekilde yenilebilmektedir. Özellikle yuvarlak bir şekilde dilimlenmiş olan beyaz patates, üzerine yağlı peynir serilerek fırınlanır ve öylece ya da balla yenir. Çok özel bir damak tadıdır.

Bal

Bitki türlerinin zengin ve miktar olarak çok olması, yörede arıcılık faaliyetinin yaygın bir şekilde yapılmasını sağlamıştır. Artvin yöresinde üretilen ballar bölgesel olarak tanınmakta ve ilgi görmektedir.
                           by livaneli











Artvin Dailymotion Video

>