22.11.2009

adı deniz olmalı...

Adı Deniz Olmalı


Bir çocuğumuz olmalı
Adı deniz olmalı
Deniz dedim adına
Adı deniz olmalı

Bir çocuğumuz olursa
Adı deniz olmalı
Deniz kadar engin
Deniz kadar çoşkun
Deniz kadar sıcak
Deniz kadar güzel

Bir çocuğumuz olmalı
Adı deniz olmalı
Deniz dedim adına
Adı deniz olmalı


Üzerindekiler bana yabancı değil,
Suratındaki yaralar, karalar, kirler
Bana birisini hatırlatıyorsun küçüğüm
Üzerindekiler bana yabancı değil,
Yırtık süeterin, pantolonun, çizmen, çorabın
Sakın pişman olma, kızma, kızdırma
Sembol olmak, katil olmaktan çok daha zor
Yemekten, içmekten, direnmek zor küçüğüm
Ben, ben kimim diye sorarsan
Biz, biz tabiatla kardeşiz
Yemeyle, içmeyle
Hatta uçakla, suyla, kuşla, böcekle
Ama yine de
Bana ne olmuş diye soruyorsan
Kızma, kızdırma
Hani doğruluktan, dürüstlük doğar derler ya
Bence sana Deniz çarpmış küçüğüm
Ki, ben beni bildim bileli
Ne, ben beni buldum kendimde
Nede kendim, beni buldu bende
İşte ortalığın arazisi olup kaynadık dünyanın kazanında
Dünya kazan oldukça ben bir kepçe
Doldum tabaklara birden daha çok kere
Hani ya gülüm işçi olup emek dökercesine
Ben, beni bildim bileli
Ne ben, beni buldum kendimde
Nede kendim, beni buldu bende
Sen bir başka maya gör
Çocuk olursun bir yandan severler
Bir yandan döverler
Okursun adam olursun,
İş bulamadın mıda hiç dinlemez söverler
Ben, ben boks şampiyonu olamam ki dostum
Hayatı nakavt edeyim
Ben kültürümü hayata adadım
Hayatı tanımlayamıyorum
Hayat nedir acaba _?
Hergün paket paket içtiğimiz sigaralar mı
Akşamları eve gelen babamın
Boş o bomboş bakışları mı
Bilmiyorum !!!
Yıldızlardan kopup gelmişti dünyama
Yıllanmış ağaçların dökülen sarı yaprakları gibiydi
Etraf toz, toprak, kan, göleç
Adına ne seheryeli diyebiliyorum nede tozpembe
Ama şunu çok iyi biliyorum ki
Bir çocuğumuz olursa
Adı DENIZ olmalı,
İster kız ister erkek
Farketmez hiç biri
Fakat bakışları farketmeli
Güneş gibi olmalı
Aydınlatmalı her tarafı
Her bir yandan bir bir
Bir çocuğumuz olursa adı DENIZ olmalı
DENIZ kadar engin, DENIZ kadar coşkun
DENIZ kadar sıcak, DENIz kadar güzel
Bir çocuğumuz olmalı
Adı DENIZ olmalı
DENIz dedim adına
Adı DENIZ olmalı...

13.11.2009

Berta Köprüsü tanıtımı


 Tarihi Berta Köprüsü


BERTA KÖPRÜSÜ
Kitabesi bulunmayan köprünün kesin olarak hangi tarihte inşa edildiği bilinmemektedir. Ancak bazı kaynaklarda köprünün 1878’de gerçekleşen Artvin’in Ruslara terk edilmesinden önce stratejik öneminden dolayı Osmanlılar tarafından yapıldığı düşünülmektedir.
Köprü, Artvin-Şavşat karayolunun 21. kilometresinde Çoruh ırmağını besleyen Berta Suyu’nun üzerine kurulmuştur. Kesme taş malzeme kullanılarak yapılan köprü üç gözlü olarak inşa edilmiştir. Yuvarlak kemerlerle vurgulanan gözlerin her biri 9.15 metre genişliğe ve 3.30 metre yüksekliğe sahip olup, iç yüzeylerin kemer başlangıç yerlerinde karşılıklı simetrik olarak yerleştirilmiş beşer adet barbakan boşlukları görülmektedir.
64.20 metre uzunluğa sahip köprü süsleme açısından oldukça sadedir. Yörenin, tipik Osmanlı köprülerine benzeyen üç gözlü tek örneği olması açısından önemlidir.by livaneli

Berta hakkında bilgiler,,

Türkiye'de kırsal nüfusun yaşadığı yerleşme birimlerinden kırk bine yakını köy kanununun uygulandığı ve köy olarak tarif edilen yerleşme yerleridir. Geriye kalanı 26,000 yerleşim birimi ise, idari yönden köylere bağlı çiftlik, mahalle, oba, mezra, iskele ve istasyon gibi çok az haneli yerleşim yerleridir. Küçük yerleşim yerleri büyüyünce, köy kanunu uygulanmasına girildiğinden, köy adetleri değişmektedir.
Köy kanununa göre, yabancı uyruklu olanlar köyde mülk edinemezler ve İçişleri Bakanlığı'nın izni olmadan orada yerleşip oturamazlar.
Tarihi
Köyün en eski tarihi eserler M.S. 6 ve 7 yüzyıllarda Arap Fetihleri'nden kaçıp Ardanuç'u başkent edinen Gürcü Bagratlı sülalesinin zamanında yapılan kiliseler ve manastırlardır. Bu manastırlarda 10. yüzyılda yazılmış inciller  çeşitli müzelerde halen mevcuttur. 16. yüzyılda bölgeyle birlikte osmanlı  egemenliğine giren köy 1878 - 1921 yılları arasında rus işgali yaşamıştır. Bu tarihler arasında köy nüfusunun önemli bir bölümü İstanbul, Şile ve Bursa'ya göç etmiştir. 1979 yılına kadar nahiye merkezi iken, bu tarihte köy statüsüne indirilmiştir.


Yıllara göre köy nüfus verileri
2008
1350
2000
1680
1997

Coğrafya

Artvin merkezine 45 km uzaklıktadır. doğu karadeniz'in kaçkar dağları'ndan sonraki en büyük dağ silsilesi karçal dağları ile çoruh nehrini'nn kolu Berta Deresi vadisi arasındaki dağ etekleri ve derin vadilerle kaplıdır. Düzlük alan hemen hemen hiç yoktur.

İklim

Köyün iklimi,karadeniz iklimi  etki alanı içerisindedir.by.livaneli

aRtViN bErTa FaN cLuB!: Berta hakkında bilgiler,,

aRtViN bErTa FaN cLuB!: Berta hakkında bilgiler,,

Berta 'nın tarihi turistlik yerleri..


Berta Manastırı. Artvin’in merkez ilçesine bağlı Ortaköy'de (eski adı Berta) Gürcü manastırı. nukavur mahallesinde, köye hakim bir tepe üzerinde yer alır. Bu yapılar topluluğundan günümüze kilise, yemekhane ve yan yana üç yapıdan oluşan keşiş hücrelerinin kalıntıları ulaşmıştır. Kilise bugün cami olarak kullanılmaktadır.
Berta, tarihi Klarceti bölgesinde yer alıyordu. Bu bölgedeki dinsel yapılar topluluğu olan Berta Manastırı, ünlü din adamı Grigol Handzteli’nin bölgede görev yaptığı dönemde, büyük bir olasılıkla 8-9. yüzyıllarda yapılmıştır. Günümüze ulaşan kalıntılar, Berta Manastırı’nda eğitim kurumu bulunduğunu da göstermektedir. Burada kitaplar da hazırlanmıştır. Berta’da 10. yüzyılda iki İncil yazılmıştır. Bunlardan biri ABD’de Newton kentinde, ikincisi Tiflis’te Elyazmaları Enstitüsü’nde bulunmaktadır.

Kilise

Berta Manastırı’nın en önemli yapısı kilisedir. Kilise, Meryem Ana adına yapılmıştır. 19. yüzyılda camiye çevrilen ve daha sonraki bir tarihte minaresi yapılan bu yapı, doğu-batı aksı boyunca uzanan dikdörtgen bir yapıdır. Minare ve ahşap son cemaat yeri, kilise yapısına sonradan eklenmiştir. Kilise, bazilika planlı bir yapı olarak yapılmıştır. Ne var ki, Niko Mar’ın bölgeyi gezdiği dönemde, geçen yüzyılın başında da kilisenin sütunları bulunmuyordu. Bir olasılığa göre kilise tamamen yıkılmış, taşlarıyla yeni bir yapı inşa edilmiştir. Kilisenin kubbeli bir yapı olduğu, o dönemde yapılmış bölgedeki diğer kiliselerin (Opiza Manastırı, Şatberdi Manastırı, Handzta Manastırı kiliseleri) kubbeli yapılar olmasına dikkat çekilerek ileri sürülmüştür.
Berta Kilisesi'nin inşasında kesme, moloz ve kaba taşlar kullanılmıştır. Farklı bir işçilik sergileyen kilise yapısının, zamanla elden geçirilmiş olduğu anlaşılmaktadır. Kilisenin doğu cephesinde simetrik olarak yerleştirilmiş üç pencere bulunur. Ortadaki pencerenin hemen üzerinde yer alan dördüncü bir pencere sonradan örülerek kapatılmıştır. Bu pencerenin hemen yanında Gürcüce bir yazıt bulunmaktadır. Niko Mar, bu yazıtı “Tanrı için bu taşları ben, Davit, İsa’nın emrine uyarak getirdim” biçiminde okumuştur. Mar’ın gezdiği dönemde, onun verdiği bilgilerden kilesinin fazla değişikliğe uğramadan camiye çevrildiği anlaşılmaktadır. Yapıdaki asıl değişiklikler ve minarenin eklenmesi, daha sonraki tarihlerde olmuştur.

Yemekhane

Berta Manastırı’nın yemekhanesi, kilisenin güneybatısında yer alıyordu. Bu yapıdan günümüze yalnızca güney duvarı ve doğu duvarının bir parçası kalmıştır. Bu duvarlardan yapının doğu-batı doğrultusunda uzanan dikdörtgen yapı olduğu anlaşılmaktadır. Yemekhanenin inşasında kesme ve kaba taşlar kullanılmıştır. Ayakta duran güney duvarında beş pencere vardır. Niko Mar, Yemekhane'nin girişinin doğu cephesinde bulunduğunu yazmıştır.


Keşiş hücreleri

Keşiş hücreleri, kilisenin doğusunda yan yana üç yapı olarak yapılmıştır. Yapıların beden duvarları, moloz taşlarla düzensiz biçimde örülmüştür. Bu mekânlar büyük ölçüde tahrip olmasına karşın, bazı duvarlar ve moloz taşlarla örülmüş beşik tonoz günümüze ulaşmıştır.


Kaynakça

  1. Kartuli Sabcota Entsiklopedia (Gürcü Sovyet Ansiklopedisi), 1977, Tiflis, 2. Cilt, “Berta” maddesi, s. 317.)
  2. Fahriye Bayram, Artvin’deki Gürcü Manastırlarının Mimarisi, 2005, İstanbul, 176 s.
  3. İrine Giviaşvili-İrakli Koplatadze, Tao-Klarceti (Gürcüce), 2004, Tiflis, 237 s.



Berta altyapı tanıtımı

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliğini  alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. 

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi  ve kanalizasyon  şebekesi yoktur. ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı  vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik  ve sabit telefon vardır.by livaneli

ortaköy (berta ) tanıtım



Merkez Sebesgil mahallesinden bir görünüm




Enlarge
Merkez Sebesgil mahallesinden bir görünüm
İl merkezine bağlı köy. Eski adı Berta. İl merkezine 40 km uzaklıkta, Artvin-Şavşat yolunun 32. km'sinden 9 km mesafededir.
Artvin Merkez ilçeye bağlı en büyük köydür. Nüfusu 2000 yılı kayıtlarına göre 1650 dir.
1950 yılında Bağcılar (Opiza), Pırnallı (Porta), Sakalar (Saltetri), Çimenli (Cimerk), Hamamlı (Dolishana),Alabalık(Kaçhal) köylerinin bağlı bulunduğu bir nahiye merkezi haline getirilen köy, 1979 yılında tekrar köy statüsüne döndürülmüş, bugün bu köylere hizmet veren sağlık ocağı, Jandarma karakolu, PTT, Orman İşletmesi gibi devlet kuruluşlarının bulunduğu bir merkez köy durumundadır.
Mahalleleri: Duganala (Kaşıklı), Kokvar (Uyanık), Zakerol (Kalkanlı), Ecvanta (Çalışkanlar), Dablecet (Akbudak), Çedliyan (Soylu), Atanasur (Yenice), Ketket (Hekimoğlu), Şenatur (Topluca), Nukavur (Tosunlu), Kohezela (Yıldızlı), Koçoğullar, Sebesgil (Gündüzlü), Gulavur (Onbaşıgil), Corasa (Oymaklı), Sakusel (Çakmaklı), Didigara (Çatalca), Tanzilavur (Atabeyler), İmamgil, Tavkezelar.
Yaylaları: Büyükdağ Yaylası, Duganala, Karçal, Bikinala.
Kaynak: www.bertali.com

10.11.2009

tüm artvin bertaya selamlar..


tüm bertaya gurbetten selamlar .siteme yorumlarınızı beklerim.

Artvin Dailymotion Video

>